Najnovije

RUSI MASOVNO GOMILAJU SNAGE: Raspoređeni su, sprema se veliki napad

Rusija je rasporedila dodatne jurišne jedinice u blizini sela Hliboke u Harkovskoj oblasti u okviru priprema za ofanzivne operacije.

To je za Interfaks Ukrajina izjavio Nazar Vološin, porparol lokalnih ukrajinskih snaga, a prenosi Kijev indipendent.

Selo Hliboke se nalazi u severnom delu Harkovske oblasti, na sedam kilometara od granice sa Rusijom i na 39 kilometara od grada Harkova.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, ali su napadi trupa pod komandom Kremlja brzo zaustavljeni.

Po proceni ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u tom periodu u oblasti na severoistoku zemlje ubijeno je oko 20.000 ruskih vojnika.

"Rusija trenutno masovno gomila nove trupe u blizini sela Hliboke, uključujući jurišne grupe 155. brigade marinaca ruske Pacifičke flote i 18. motorizovane divizije 11. armijskog korpusa", kazao je Vološin.

On je rekao da ruske trupe koriste dronove za daljinsko miniranje tog područja.

Vološin je naveo da u centralnim i istočnim delovima grada Vovčanska, koji je postao poprište nekih od najtežih borbi u Harkovskoj oblasti, ruske snage nastavljaju sa pregrupisavanjem uoči novih napada.

"Takođe je potvrđeno da je jurišna jedinica 153. tenkovskog puka 47. tenkovske divizije ruskih oružanih snaga povučena zbog oporavka, a njene pozicije preuzelo je osoblje 128. motorizovane brigade 44. armijskog korpusa i jedinica Ahmat", kazao je Vološin, misleći u ovom poslednjem slučaju na čečenske borce u ruskoj vojsci.

Navodi se da je ukrajinska vojska takođe zabeležila dolazak dodatnog osoblja 41. motorizovanog puka 72. motorizovane divizije u selo Murom u ruskoj Belgorodskoj oblasti, u blizini ukrajinske granice, sa ciljem popune oslabljenih snaga.

Ruska vojska je prešla u defanzivu na području sela Lukjanci koje je zauzela u Harkovskoj oblasti.

"Ruske snage pregrupišu ljudstvo i utvrđuju rute napredovanja (ukrajinskih trupa) korišćenjem dronova", saopšteno su ukrajinske snage koje deluju u toj oblasti.

Uništen američki Abrams kod Progresa, nastavljaju se žestoke borbe za Makijevku, Ukrajinci se povlače

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA