Najnovije

ZABORAVITE NA MILIJARDE! Mađarska uzvratila Ukrajini istom merom zbog ruske nafte

Mađarska neće odobriti izdvajanje 6,5 milijardi evra iz Evropskog fonda za mir kao kompenzaciju zemljama EU za isporuke oružja Ukrajini dok Kijev ne reši problem sa tranzitom nafte kompanije „Lukoil“ iz Rusije u Mađarsku i Slovačku, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Jasno sam rekao da, dok Ukrajina ne reši to pitanje (tranzita nafte 'Lukoila'), svi treba da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra kao kompenzaciju za isporuke oružja iz Evropskog fonda za mir. Na šta bi ličilo da pristanemo da se isplati 6,5 milijardi evra dok Ukrajina ugrožava bezbednost našeg snabdevanja energijom?“, upitao je Sijarto, prenosi portal ATV.

Sijarto je ranije saopštio da je prekinuta isporuka nafte ruske kompanije „Lukoil“ preko južnog kraka naftovoda „Družba“ preko Ukrajine.

Ministarstvo privrede Slovačke takođe je potvrdilo da je zemlja prestala da dobija naftu od „Lukoila“ jer je Ukrajina obustavila tranzit preko svoje teritorije. Kako se navodi, razlog je to što je Kijev uvrstio kompaniju „Lukoil“ na sankcioni spisak.

Predstavnik Evropske komisije Olof Gil rekao je da je EK u tesnom kontaktu sa vlastima Mađarske i Slovačke i da je spremna da im pruži podršku „u potrazi rešenja zajedno sa Ukrajinom“.

Napadnuta luka u Rusiji: Ukrajinci pogodili trajekt - ima mrtvih i ranjenih

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA