Najnovije

Došao red i na most na Ibru: Zapad planira, Kurti radi, a stradaju - Srbi

Aljbin Kurti je spreman da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici na Kosovu i Metohiji i pored navodno iskrenih upozorenja sa Zapada da to ne radi, a sve zarad političkih poena koje prikuplja kod kosovskih Albanaca na netrpeljivosti prema Srbima.

Ovo je komentar istoričara i političkog analitičara sa Kosova i Metohije Aleksandra Gudžića na najavu premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija da njegova vlada namerava da otvori glavni most preko reke Ibar, koju je dao odmah posle sastanka sa šefovima zemalja Kvinte.

Jeftini politički poeni

Gudžić za Sputnjik kaže da je ovo očekivano ponašanje od Kurtija.

„Prištinska strana je shvatila da može da teroriše, gazi i ne poštuje potpisane sporazume i da ignoriše njihovo sprovođenje, a da joj niko neće reći ništa, odnosno, da neće imati nikakvu sankciju zbog toga. Drugim rečima, shvatila je da joj se takvo ponašanje isplati tako da nastavlja u tom smeru i po ovom pitanju,“ stav je Gudžića.

Štaviše, dodaje on, Priština je do sada za sva svoja nasilja i nepoštovanja dogovora i sporazuma bila nagrađena od strane Zapada.

„Verujem da će i otvaranje mosta, i pored upozorenja, doneti neku političku korist Prištini jer Kurtijevoj opciji to odgovara pošto svom biračkom telu ona nema šta da ponudi osim nacionalizma i populizma i predstavljanja sebe u njihovoj javnosti kao beskompromisne borce za kosovsku državnost i nekog ko se obračunava sa srpskim nacionalizmom,“ smatra Gudžić.

On smatra da i ovaj aspekat igra važnu ulogu u namerama Kurtija da otvori most na Ibru i sebe predstavi kao političku opciju koja završava sve ono što prethodne vlade u Prištini "nisu smele“.

„Naravno da je ovo dodatni bezbednosno problem za Srbe u severnoj Mitrovici, koji već godinama trpe zulum od albanskih ekstremista i kroz institucije, i na svaki drugi način. I ne vidim ko tome može da stane na put ako Zapad sve poteze Prištine aminuje,“ zaključuje naš sagovornik.

Gudžić iz tog razloga veruje i da će, iako je Kfor poručio da će nastaviti primenu svog mandata dobijenog od UN, što podrazumeva i njegovo stalno prisustvo na glavnom mostu na Ibru, ako Zapad, javno ili tajno, bude odlučio drugačije i dao Kurtiju zeleno sveto za taj potez, ove snage poslušati šta im se naredi.

Novi haos za Srbe

Kfor je u saopštenju istakao da svaka odluka u vezi sa mostom u Kosovskoj Mitrovici mora biti doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.
Međutim, ovo nije poremetilo nameru Kurtija pa je ponovio da ne vidi problem u nameri da otvori most, jer kako je rekao, želi da se "zakon primenjuje, da se poštuje sloboda kretanja.“

Kurti smatra da će otvaranje mosta pomoći svim stanovnicima tog kraja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, uz napomenu da su pre mnogo godina i zvaničnici Evropske unije otvaranje mosta za saobraćaj nazvali "simbolom normalizacije".

Inače, glavni most preko Ibra deli Mitrovicu na južni deo gde živi većinsko albansko stanovništvo i severni, gde živi većinska srpska zajednica. Simbol je prvih barikada postavljenih 2011. godine od strane lokalnih Srba u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na Severu.

MOSKVA IDE NA PLAN B - E sad kreće potpuno rasulo ukrajinske države

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA