Najnovije

Hajrizi pobegao sa Kosmeta uz blagoslov policije?

Dosadašnja istraga je pokazala da je organizator Hajrizijevog puta bila osoba iz Slovenije.

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija saopštilo je juče da je potvrđen identitet Fatona Hajrizija, koji je usmrćen tokom potere nakon što je u Loznici, kako je utvrđeno, ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku se navodi da je u Agenciji za forenziku u Prištini utvrđeno da su otisci prstiju osumnjičenog, koje su kako navode iz privremenih institucija u Prištini, poslale vlasti u Beogradu, poklapaju sa otiscima Fatona Hajrizija.

Pripadnici MUP Srbije likvidirali su Hajrizija u petak u blizini Loznice, nakon što je u sredu uveče ubio pripadnika granične policije i ranio njegovog starijeg kolegu.

Hajrizi je u petak, kad ga je policija pronašla posle dvodnevne potrage, pucao na pripadnike MUP Srbije, nakon čega je likvidiran.

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici odredio je jednomesečni pritvor H.K. i E.B. zbog sumnje da su pomagali počiniocu krivičnog dela time što su omogućili Fatonu da pre dvadesetak dana pobegne iz zatvora u Smrekovici gde se nalazila soba iz koje je navodno pobegao Hajrizi, dok mu je drugooptuženi pomagao da po izlasku iz zatvora dobije prihvat i smeštaj.

Postoje indicije da je o bekstvu Hajrizija bio upoznat sam vrh takozvane kosovske policije i da je čak uz njihovo znanje "umakao" čuvarima u Smrekovici.

Pojedini portali preneli su informaciju da je Hajrizi, navodno, trebalo da se priključi grupi muslimana u Bosni i Hercegovini i bude veza sa Albancima, kako bi zajedno planirali napade na visoke zvaničnike i institucije Srbije i Republike Srpske.

Sudija Valjete Daka rekla je za "Klan Kosova" da je Fatonu Hajriziju odbijen zahtev za uslovni otpust, jer je na osnovu ocene ponašanja zatvorenika utvrđeno da je imao 15 disciplinskih prekršaja, tako da nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da mu se izađe u susret.

O tome koliko je bio opasan Hajrizi, juče je za "Lajmi" govorio bivši istražitelj teških zločina u takozvanoj kosovskoj policiji Mehdi Kožani, koji se sa njim susretao posle prvog Fatonovog bekstva iz zatvora 2007.

"Hajrizi je bio izuzetno opasan, nije oklevao da ubije ovdašnje policajce i građane. Poslednji put, pre ovog slučaja, kada je pobegao te 2011. godine, učinio je to u roku od 12 minuta", rekao je Kožani.

Sa druge strane, od kada je policija likvidirala Hajrizija, jer se opirao hapšenju i otvorio vatru na specijalce, na društvenim mrežama ostrašćeni Albanci ne prestaju da ga veličaju. Osim što tetoviraju njegovo ime, sada su se pojavili snimci u kojima pevaju pesme posvećene ubici. O Hajriziju peva i Nuredin Gaši Drenica, koji je hapšen zbog govora mržnje, a njegova pesma se zove "Faton Hajrizi je živ, video sam ga u snu".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže za "Novosti" da se od Nemačke još očekuje odgovor da li je Faton bio tamo dan pre zločina u Loznici, kao što tvrdi njegov brat Artan.

"Na osnovu dokumenata nađenih na mestu zločina u Loznici, prvo je bio osumnjičen Artan Hajrizi. Kada je videlo šta se desilo, Artan je u 11.55 otišao u policiju u Hanoveru i prijavio da su mu ukradena dokumenta. Naveo je da je dokumenta ukrao njegov brat Faton, koji je, kaže, prethodnog dana bio u Hanoveru kod njega. Ubistvo se desilo u jedan, pola dva posle ponoći, to znači da je dan pre toga on bio u Hanoveru, a iz Preševa je krenuo posle podne. Što bi se neko vraćao, ako je hteo da pobegne u Nemačku?", upitao je Dačić.

Kako ističe, odmah se vidi da je to laž.

"Kako su se dokumenta pojavila kod brata? Sumnjamo da mu ih je on namerno dao. Nemačka nam još nije odgovorila da li je Faton bio tamo, samo nam je poslala izjavu", kaže Dačić.

Dosadašnja istraga je pokazala da je organizator Hajrizijevog puta bila osoba iz Slovenije, koja je angažovala supružnike Zorana R. i Ivanu R. da mu obezbede prevoz, pa su oni našli taksistu iz Tutina.

"Dalja saznanja su da su imali zadatak da ga prebace preko Drine, čamcem i onda dalje. Mi smo pohvatali i pohapsili sve koji su bili u tom lancu. Jedino još nemamo operativne podatke iz Slovenije. To je bilo nešto što je bila njegova ruta", kaže Dačić.

Dodaje da Faton nije pošao sa putnom torbom, nego je poneo pištolj i dva okvira.

"Spremao se da počini teška krivična dela. Kada se napadnu institucije kao što je policija, to je teroristički akt. Kakav mu je bio cilj? On je hteo da ubije još policajaca, možda bi ubio i civile", kaže Dačić.

KIJEV: Spremni smo za pregovore sa Rusijom

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA