Najnovije

MEDIJI OTKRIVAJU: Pismo koje dokazuje da je Vučić dogovorio rudnik litijuma u Srbiji još u septembru 2023.

Pismo o namerama koje su 22. septembra prošle godine potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, potvrda je da je “kopanje litijuma” u našoj zemlji bilo dogovoreno još tad. Uprkos tome što su Aleksandar Vučić i bivša predsednica Vlade Ana Brnabić uporno uveravali građane da je rudnik litijuma gotova priča i da se od toga odustalo.

Iz tri dokumenta koja je na uvid dobila Nova, jasno se vidi da je to bila obmana i da se već tad znalo ono što je potvrđeno prilikom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu. U Srbiji će biti otvoren rudnik litijuma, da bi se zadovoljile potrebe Nemačke i Evropske unije.

Šolc je u Beogradu više puta pomenuo električna vozila, kritične sirovine i e – mobilnost. Ovi se izrazi besomučno ponavljaju i u Pismu o namerama, koje je Vučić potpisao prošlog septembra.

Slučajnost?

Izgleda da ipak nije.

Kritične sirovine, električna vozila, e-mobilnost…

U pomenutom pismu se, između ostalog, navodi da su Evropska unija i Srbija dugogodišnji partneri, te da planiraju da prošire saradnju kako bi se uhvatili u koštac sa klimatskim promenama i obezbedili snabdevanje održivom energijom, materijalima i tehnologijama.

“EU i Srbija planiraju da prošire svoju saradnju u oblasti kritičnih sirovina i električnih vozila, što uključuje materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Obe strane su saglasne da rade na stvaranju strateškog partnerstva u ovim oblastima, koje će obezbediti sveobuhvatan okvir za dalje jačanje političkih odnosa i ekonomskih veza između EU i Srbije”, navodi se u ovom dokumentu, a zatim dodaje da su strane saglasne da istraže mogućnosti dalje saradnje po pitanju integracije njihovih kritičnih sirovina, s posebnom pažnjom na industrijski ekosistem električnih vozila.

UKRAJINSKA ARMIJA U POTPUNOM PAKLU: Sada to i priznaju vrlo jasno

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA