Najnovije

NEŠTO SE KUVA: Ukrajina "spremna" za pregovore: Poraz ili zamka Kijeva?

Činjenica da se Ukrajina suočava sa velikim gubicima na frontu koji iznose preko pola miliona vojnika, nesumnjivo je dovela do promene striktnog stava Kijeva u vezi sa mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je u okviru svoje zvanične posete Pekingu izjavio da je Ukrajina spremna da započne mirovne pregovore sa Rusijom. On je u razgovoru sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem, koji je trajao više od tri sata, istakao kako dijalog sa ruskom stranom mora da ima jedinstven cilj a to je postizanje mira na racionalnoj osnovi.

Prema rečima Vang Jia, pozicija Kine biće takođe usmerena na prekid vatre i nastavak pregovora. Peking već duže vreme poziva na okončanje sukoba i nije učestvovao na mirovnom samitu o Ukrajini u junu u Švajcarskoj, budući da je, prema stavu Kine, nemoguće napraviti "formulu mira" ukoliko u pregovorima ne učestvuju obe strane.

Međutim, koliko je realan prekid vatre u ovom trenutku i šta Ukrajina želi da postigne? 

S kim pregovarati?

Radikalna promena spoljnopolitičkog kursa Kijeva propraćena je nedavnim izjavama (nelegitimnog) predsednika Vladimira Zelenskog u kojima on ističe neophodnost pokretanja mirovnih pregovora koji bi uključili i samog predsednika Rusije Vladimira Putina. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, izjavila je da se takve izjave Vladimira Zelenskog mogu nazvati vapajem za ostvarivanjem svoje koristi posle izlaska Bajdena iz izborne trke, te da ovakvi stavovi Kijeva nikako ne ulivaju poverenje.

"Prvo, Zelenskom niko ne veruje. Svi savršeno razumeju da je to čovek koji će sve da okrene u svoju korist. Osoba koja ume da laže. Čovek koji može da se odrekne svega, koji je skoro odustao i od svog naroda", kazala je Zaharova. 

Važno je napomenuti da Rusija ni u jednom momentu nije odbila pokretanje mirovnih  pregovora, ali je problem bio u tome što je ukrajinska strana isključila svaki oblik dijaloga ukazom iz 2022. godine kojim su zabranjeni pregovori sa ruskim predsednikom.

Takođe, dosadašnji pokušaji mirovnih pregovora nisu imali uspeha jer je ideja rešavanja konflikta išla u korist isključivo zapadnim pokroviteljima.

"Na osnovu poruka iz Pekinga zaista znamo da je na sastanku sa gospodinom Vang Jiem izjavljeno to", potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je opšte poznato da "ruska strana nikada nije odbijala pregovore i da je uvek bila otvorena za pregovarački proces". 

Međutim, glavni problem je činjenica da Moskva nema sa kime da pregovara jer je mandat Vladimira Zelenskog istekao, a novi izbori nisu održani. Treba dodati i da Kijev u potpunosti zavisi od mišljenja Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije kojima nije u interesu da se uspostavi mir u bližoj budućnosti tako i zbog razvoja svoje vojne industrije koja im donosi velike pare.

Stoga ne treba očekivati da Kijev zaista sedne za pregovarački sto kako bi obustavio vatru. Da Ukrajina stvarno želi mir, prvo bi ukinula ukaz Zelenskog o zabrani pregovora sa Rusijom.

Takođe, razgovori o miru i mirovnim pregovorima sve više liče na odugovlačenje u nadi da će doći do pauze koja će omogućiti dodatnu mobilizacije i dostavu dodatnog oružja, što je pod znakom pitanja zbog moguće pobede Donalda Trampa na američkim izborima.

Novi-stari predsednik neće prekinuti pomoć Ukrajini ali će je svakako smanjiti i pažljivije pratiti na šta se troše američke pare. Uzimajući u obzir nivo korupcije u Ukrajini, o čemu sve češće govore i na Zapadu, ovo je za Kijev katastrofalna vest.  

Okret za 180 stepeni

Činjenica da se Ukrajina suočava sa velikim gubicima na frontu koji iznose preko pola miliona vojnika, nesumnjivo je dovela do promene striktnog stava Kijeva u vezi sa mirovnim pregovorima sa Rusijom. Pored toga, ukrajinska strana se nalazi u ogromnom infrastrukturnom kolapsu što potvrđuje činjenica da je polovina ukrajinskih energenata u kvaru, barem ako je verovati ukrajinskim i zapadnim medijima.

UKRAJINSKA ARMIJA U POTPUNOM PAKLU: Sada to i priznaju vrlo jasno

Da se retorika Kijeva menja govori i činjenica da ni Zelenski, ni njegovo okruženje više ne spominju "granice iz 1991". Donedavno su svi ukrajinski zvaničnici tvrdili da će početi pregovore samo kada ruska vojska napusti Donbas i Krim. Sada se to, međutim, ne spominje, dok se političari prave da to nikada nisu ni govorili.

Ne pominje se ni "formula mira Zelenskog", koju nisu podržali ni Rusija, ni Kina, ni zemlje Globalnog juga. Nije je pomenuo čak ni državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin, koji je boravio u Ukrajini tri dana i koji se sastao sa Zelenskim. Papin izaslanik je takođe poručio da je potreban mir i to putem pregovora. 

Sve ukazuje na to da je svet umoran od Ukrajine i da Kijev sve manje zemalja želi da brani vojnim putem, a  sve je više onih koji se zalažu za mirovne pregovore.

Ukrajina je potrebna Zapadu kako bi što više iscrpio Rusiju, kako bi Kijev prodao državna preduzeća i zemlju, uzeo što više kredita i kupio što više oružja.

Jedino Rusija zaista želi mir, ali samo pod određenim uslovima koje će Kijev, po svemu sudeći, morati da prihvati. Pre ili kasnije. 

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA