Najnovije

Netanijahu pozvao Ameriku da stvore novi NATO na Bliskom istoku

Izrael poziva Sjedinjene Američke Države da stvore novu alijansu na Bliskom istoku analognu NATO-u koja će biti usmerena protiv „pretnje“ iz Irana, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu u obraćanju na zajedničkom zasedanju oba doma američkog Kongresa.

„Sada bih želeo da iznesem svoju viziju Bliskog istoka u celini. Ona se delimično zasniva na onome čemu smo bili svedoci posle Drugog svetskog rata. Tada, posle rata, Amerika je stvorila bezbednosni savez u Evropi kako bi se suprotstavila rastućoj sovjetskoj pretnji. Isto tako, Amerika i Izrael danas mogu da formiraju bezbednosni savez na

Bliskom istoku kako bi se suprotstavili rastućoj pretnji iz Irana“, rekao je Netanijahu.

Kako je napomenuo, svaka zemlja u regionu koja normalizuje odnose sa Izraelom treba da dobije poziv da se pridruži ovom savezu.

„Nakon naše pobede, uz pomoć regionalnih partnera, demilitarizacija i deradikalizacija Gaze će dovesti do sigurne budućnosti, prosperiteta i mira“, naglasio je Netanijahu.

On je situaciju na Bliskom istoku nazvao sukobom između varvarstva i civilizacije.

„Danas se sastajemo na raskrsnici istorije. Naš svet je u nemiru. Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se sa Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. Ovo nije sukob civilizacija. Ovo je sukob između varvarstva i civilizacije. Ovo je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji su posvećeni životu. Da bi sile civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju biti zajedno“, rekao je Netanijahu.

Uoči njegovog obraćanja u Kongresu u Vašingtonu su organizovane velike demonstracije protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze.

NEŠTO SE KUVA: Ukrajina "spremna" za pregovore: Poraz ili zamka Kijeva?

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA