Najnovije

NOVI OPTIMIZAM: Sirski priznaje da su Rusi superiorni na frontu, ali "zna" da će Kijev pobediti

Iako je prvi čovek ukrajinske vojske izneo brojne podatke o nemoći svojih trupa, odnosno nadmoći onih ruskih, on ipak veruje u trijumf.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski odbio je da otkrije podatke o gubicima ukrajinske vojske, priznao je da je situacija na frontu veoma teška, da su ruska avijacija i PVO superiorni, kao i da je ukrajinskim snagama neophodna mobilizacija. No ipak, on zna da će Ukrajina ne samo pobediti već i vratiti Krim koji celu deceniju nije u sastavu njegove države.

"Sedeći na gomili sanduka s municijom u tajnoj vojnoj bazi gde se nalazi i mala bina za njegove retke medijske nastupe iza koje se nalazi maskirna mreža, čovek gvozdenog stiska ruke" Sirski je "ekskluzivni intervju" britanskom "Gardijanu"  počeo rečima da ne može da otkrije kada će im stići dugo očekivani avioni F-16, ali i priznanjem da su Rusi mnogo bolje opremljeni – imaju "više svega": tenkova, borbenih vozila, vojnika.

"Kada je reč o opremi, tu je odnos 1:2 ili 1:3 u njihovu korist", rekao je Sirski, a britanski list konstatovao da Ukrajinci uništili toliko ruskih tenkova da se on od 2022. "udvostručio" – sa 1.700 na 3.500, da se broj artiljerijskih sistema utrostručio, a broj oklopnih transportera povećao sa 4.500 na 8.900.

"Neprijatelj ima značajnu prednost i u sili i u resursima. Stoga je za nas pitanje snabdevanja zaista u prvom planu", dodao je šef ukrajinske vojske, dok "Gardijan" navodi da upravo ova ruska superiornost u ljudstvu i oružju objašnjava događanja na frontu – od prošle jeseni ukrajinske snage napreduju unazad.

Takođe, priznao je da je situacija na frontu veoma teška, odnosno da su ukrajinski položaji na udaru u mnogim pravcima.

Gubici tajna, ruska vojska superiorna

Međutim, nije hteo da "ažurira podatak Vladimira Zelenskog o 31.000 poginulih od početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru 2022", ali je sasvim siguran da je Moskva na frontu izgubila tri puta više ljudi od Kijeva.

Štaviše, prema njegovim rečima, Rusija je u pojedinim pravcima izgubila još više ljudi, dok on informacije o gubicima ne može da podeli sa čitaocima britanskog lista jer su "poverljive i Moskva bi mogla da ih iskoristi".

Otkrio je pak da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije, kao i njena protivvazdušna odbrana – vrhunski.

"Rusija ima superiornu avijaciju i veoma jaku protivvazdušnu odbranu. Zato Ukrajina sve više pribegava upotrebi bespilotnih vazdušnih sistema", konstatovao je Sirski u intervjuu.

Istovremeno, priznao je da čak i ako ukrajinske oružane snage dobiju obećane lovce F-16, oni mogu da se koriste samo na dovoljnoj udaljenosti od linije fronta zbog rizika od "naletanja" na ruske snage. Prema rečima ukrajinskog glavnokomandujućeg, zapadni lovci neće moći da se približe frontu na manje od 40 kilometara.

Neophodna mobilizacija odbeglih Ukrajinaca

"Gardijan" piše i da je jedan od najhitnijih izazova za Sirskog pronalaženje novih regruta koji će zameniti poginule i povređene ukrajinske vojnike.

"Oni koji se bore u rovovima su iscrpljeni. Patriotski žar koji je mnoge naterao u proleće 2022. da dobrovoljno odu na front je nestao", navodi britanski list i dodaje da je "Sirski rekao da bez mobilizacije neće moći da stvori nove rezerve i brigade, koje su potrebne pošto Rusija umnožava sopstvene kopnene snage".

Glavnokonadujući je istovremeno pozvao sve Ukrajince, kao i one koji žive van svoje zemlje, da ispune svoju ustavnu dužnost i odazovu se pozivu za front.

Ipak, uprkos svemu navedenom, Sirski zna da će Ukrajina pobediti.

"Ali znam da ćemo pobediti. Znam kako to moram da uradim. I siguran sam da ćemo to učiniti", optimističan je Sirski koji uz to navodi i da je plan Kijeva da vrati Krim, više od deset godina pošto se prisajedinio Rusiji.

"Ovo je realan plan. Naravno, to je velika vojna tajna", rekao je general, te zaključio da će učiniti sve što može da dođu do međunarodno priznatih granica iz 1991. godine.

KIJEV: Spremni smo za pregovore sa Rusijom

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA