Najnovije

Oglasio se Dodik o odluci Ustavnog suda

Krnjem sudu ne smeta što nema sudija iz Republike Srpske te mogu i onlajn da donose odluke, ocenio je predsednik Republike Srpske.

Kada se vide kakve, kako i na koji način se donose odluke u Ustavnom sudu BiH još više dobija na značaju odredba zakona o neprimenjivanju odluka ovog suda na teritoriji Republike Srpske, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik .

On je istakao da "je krnjem sudu, koji i dalje najčešće radi kao da je pandemija kovida 19 i sednice održava onlajn, ne smeta što nema sudija iz Republike Srpske te mogu i onlajn da donose odluke".

"Krnji Ustavni sud smatra da postoje valjane sumnje da bi osporeni zakon mogao da naruši ustavni poredak i političku stabilnost BiH. Ovakav stav suda se navodi iako je članom 1 Izbornog zakona BiH propisano: 'Ovim zakonom uređuje se izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsedništva BiH, te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BiH'", izjavio je Dodik za Srnu, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao da umesto da Ustavni sud BiH donese odluku u meritumu i utvrdi da je Izbornim zakonom Republike Srpske propisano sve ono na šta Republika Srpska ima pravo, a što je propisano i citiranim članom Izbornog zakona BiH, novi predsednik Seada Palavrić je požurila da zakaže vanrednu plenarnu sednicu kako bi izrekla privremenu meru po zahtevu nekadašnjeg stranačkog druga Denisa Zvizdića.

"Zakazati vanrednu plenarnu sednicu ne bi bio problem jer to Pravila dopuštaju, ali sama sadržina te sednice se utvrđuje sa potpredsednicima Ustavnog suda što ona zna ali joj ne smeta da utvrđuje sadržinu bez potpredsednika iz reda sudija iz Republike Srpske", naglasio je Dodik.

Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtevu za ocenu ustavnosti ovog zakona.

Izborni zakon usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 19. aprila, a stupio je na pravnu snagu 17. jula.

Pariz pod opsadom, pretnja od eksplozivne naprave: Pronađena sumnjiva torba nadomak "Parka prinčeva"

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA