Najnovije

Sudbinu Ukrajine neće rešavati Kamala Haris ili Donald Tramp već – Vladimir Putin

Ko god bude na čelu Amerike nakon predsedničkih izbora u novembru, to neće presudno uticati na ukrajinsku krizu jer će o sudbini Ukrajine pre svega odlučivati Rusija, ocenjuju sagovornici Sputnjika komentarišući burni tok predizborne trke u SAD nakon povlačenja kandidature demokrate DŽozefa Bajdena.

Američke ideje o okončanju ukrajinske krize, uključujući neke koje su izneli ljudi iz okruženja republikanca Donalda Trampa, ponekad liče na to kako mali Đokica zamišlja kraj rata, ironično kaže istoričar Saša Adamović.

Sudbina Ukrajine više zavisi od Putina nego od Trampa

Tramp, čije su šanse za pobedu porasle nakon povlačenja Bajdena, više puta je ponovio da bi mogao brzo da okonča sukob u Ukrajini, a pre više nedelja dvojica njegovih savetnika Kit Kelog i Fred Flejc predstavili su i plan kako da se to postigne.
NJime je predviđeno da Kijev uđe u pregovore s Moskvom, da se objavi prekid vatre duž uspostavljene linije fronta, a da se Moskva upozori da će u slučaju odbijanja dijaloga SAD pojačati podršku Ukrajini.

„Ko će poverovati u priču da će predsednik Rusije Vladimir Putin pristati da se uspostavi neka linija razgraničenja, da se zamrzne sukob i da onda Zapad, koji nema nikakav kredibilitet da pregovara o bilo čemu sa Rusijom, nastavi da naoružava Ukrajinu, priprema novu proksi vojsku, a da valjda Rusi to ne primete i da tako nešto dopuste. Taj plan nije ozbiljan. A Putin je ozbiljan lider, u to smo se i uverili poslednjih nekoliko godina, pogotovu od kako je počela Specijalna vojna operacija. U ovom trenutku zaista sudbina Ukrajine mnogo više zavisi od Putina nego od Trampa“, uveren je Adamović.
S druge strane, kako kaže, ako je Tramp privržen politici da je Amerika na prvom mestu i ako zaista shvata da Amerika nema interesa u Ukrajini, onda on ima šanse nešto da uradi i po ovom pitanju.

Adamović ne sumnja da Tramp iskreno namerava da okonča sukob u Ukrajini, s obzirom da je, podseća, predsednik koji nije započinjao ratove.
„Ali to neće ići lako. Nije mu bilo lako ni u prvom mandatu da progura mnoge stvari. Zato treba da sačekamo da vidimo kakva će biti njegova administracija. Ono što je važno jeste da u novoj spoljnopolitičkoj strukturi ne bude neokonzervativaca pošto su upravo oni sve vreme gurali rat protiv Rusije i stajali iza njega.“
Jasno je, kaže istoričar, da će se pronatovske i proglobalističke strukture u Vašingtonu truditi da nagovore Trampa da i dalje pomaže rat u Ukrajini.
„I tu ćemo videti zapravo testiranje i Trampove snage i odlučnosti da taj sukob okonča. Međutim, u ovom trenutku se pre svega Rusija najviše pita. Mislim da je potpuno nerealna ideja da će Tramp tobože dovesti Putina i Zelenskog za isti sto. Rusija je nepriznavanjem legitimiteta Zelenskog odlučila da on neće biti pregovarač s kojim može da se razgovara o sudbini Ukrajine“, ističe Adamović, koji veruje da se eventualni pregovori o završetku ukrajinske krize mogu očekivati tek posle završetka izbora u SAD i to ako pobedi Tramp.

Stanje na frontu ne ide u korist Kijevu

Novinar i urednik portala „Fakti“ Đuro Bilbija ističe da čak i da Tramp pobedi na izborima i da, kako je obećao, krene odmah da deluje povodom ukrajinske krize do toga su ostala još četiri meseca rata, i to ključna, a stanje na frontovima u Ukrajini ni približno ne ide u korist Kijevu.
Pritom Rusija, napominje novinar, ne ratuje za teritorije nego za uništavanje ukrajinske vojne moći.

„Rusija napreduje i kad se front pomera, ali i kad se formalno teritorijalno ne pomera jer Ukrajina gubi veliki broj vojnika“, objašnjava Bilbija.
On podseća da se ovih dana bivši britanski premijer Boris DŽonson susreo s Trampom i nakon toga objavio autorski tekst u „Dejli mejlu“ u kom je izneo i neke ideje o okončanju ukrajinske krize.

„Budući da su pisane nakon njegovog viđenja s Trampom, moglo bi se reći da iznosi i neke Trampove ideje povodom Ukrajine. Ali Rusiji je svejedno šta piše DŽonson i u principu je ne zanima mnogo ni šta Tramp ima javno da kaže na tu temu. Visoki ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev već je rekao da Rusija sa kijevskim režimom neće pregovarati, a da sa Amerikom može pregovarati samo o potpunoj i bespogovornoj kapitulaciji Ukrajine. A to znači i o, naravno, ne formalnoj nego sadržajnoj, kapitulaciji NATO i dosadašnje američke politike povodom Ukrajine“, navodi Bilbija.

Interesi Rusije čvrsto postavljeni

Na pitanje, ima li uopšte garancija da će Tramp, ako dođe na vlast, ostati pri stavu da treba završiti sukob u Ukrajini i da neće nastaviti rat, sagovornik Sputnjika kaže da je Amerika imala i imaće određene interese, a da je činjenica da za ove dve i po godine rata u Ukrajini zarađuje pre svega američka vojna industrija.

„Ti interesi će ostati, a kao što je rekao bivši američki obaveštajac Skot Riter, Ameriku samo zanima večni rat. I to niko nije do sada ukinuo, pretpostavljam da to neće uspeti ni Tramp“, konstatuje Bilbija.

Tramp istovremeno, prema njegovim rečima, može da bude odličan trgovac i pregovarač ali kad bude jednom razgovarao s Putinom razgovaraće sa tvrdo postavljenim državnim interesima Rusije koji su dugog trajanja i koji nadilaze samog tvorca.
Bilbija napominje da prvi Trampov pokušaj tokom prethodnog predsedničkog mandata da istrguje sa Putinom nije prošao.
„U međuvremenu su se dogodile stvari koje su razloge zbog kojih je to Putin odbio učinile nepovratnim. Verujem da Tramp ne može, pogotovu sad, da dobije Putina za tu vrstu trgovine.

Na kraju krajeva, Putin je pre godinu i po rekao da je sa ruskom SVO počela demontaža američke globalne hegemonije. Taj isti razlog demontaže i instaliranja novog sveta na temeljima BRIKS i ŠOS ima i Kina i te stvari su postale tako krupne i nepomerljive da Putin na tu vrstu trgovine neće pristati.“
Tramp opet, dodaje Bilbija, ima svoje razloge zbog kojih ni povodom Ukrajine, ni prema Rusiji , Evropi i NATO neće raditi sve kako su radili Bajden i ekipa, ali kako će to tačno izgledati ostaje da se vidi.

UKRAJINSKA ARMIJA U POTPUNOM PAKLU: Sada to i priznaju vrlo jasno

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA