Najnovije

ZAHAROVA UPOZORILA: Dokument Pentagona usmeren na eskalaciju vojnopolitičkih tenzija na Arktiku

Ažurirana arktička strategija, koju je nedavno objavilo Ministarstvo odbrane SAD, ukazuje da Vašington razmatra produbljivanje interakcije sa svojim saveznicima u Alijansi i povećanje njihovih sposobnosti na Arktiku, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ažurirana arktička strategija Pentagona, usvojena ubrzo nakon NATO samita u Vašingtonu, ukazuje na to da američkim pristupima Arktiku dominiraju nasilni scenariji za osiguranje svojih interesa na toj teritoriji, koja je donedavno bila zona mirne i konstruktivne saradnje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dokument je jasno usmeren na eskalaciju vojnopolitičkih tenzija na Arktiku. Istovremeno, kao prioritetno sredstvo za osiguranje bezbednosti i stabilnosti na tim geografskim širinama, Sjedinjene Države razmatraju produbljivanje interakcije sa svojim saveznicima u Severnoatlantskoj alijansi i povećanje njihovih sposobnosti na Arktiku", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Prema njenim rečima, posebnu pažnju zahteva besramna intervencija američkog vojnog resora u pitanja saradnje drugih zemalja na Arktiku, posebno Rusije i Kine.

"Treba napomenuti da, za razliku od nearktičkih NATO članica, uključujući, posebno, Veliku Britaniju i Nemačku, Kina vodi politiku vojnog obuzdavanja u visokim geografskim širinama, uzdržavajući se od uvođenja dodatnih tenzija u regionu", ukazala je.

Zaharova je istakla da i podsetila da rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv trećih zemalja, za razliku od ciljeva sadržanih u američkoj vojnoj strategiji, koji predviđaju uključivanje saveznika SAD u suprotstavljanje Rusiji i Kini.

Zamenik predsednika ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov izjavio je ranije da svet ne može da prizna nove granice Sjedinjenih Američkih Država na Arktiku, komentarišući poslednju vest da je Vašington jednostrano odlučio da proširi granice nad morskim dnom, pretežno na Arktiku, pojasu od sve većeg strateškog značaja za svet, a posebno zemlje koje imaju izlaz na njega.

Kako je javio "Blumberg", američki Stejt department sada želi da preuzme kontrolu nad dodatnom teritorijom površine milion kvadratnih kilometara, koja se najvećim delom nalazi na Arktiku i u Beringovom moru u blizini Rusije, ali i drugim delovima Atlantika i Tihog okeana. Ukupna teritorija na koju pretenduje Vašington je dva puta veća od, na primer, površine Kalifornije, prenosi "Gazeta.ru".

KIJEV: Spremni smo za pregovore sa Rusijom

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA