Najnovije

Ukrajina otvorila novi front protiv Rusije

Ukrajina pokušava da omete planove Moskve u Africi razvijajući diplomatske odnose sa zemljama regiona, piše francuski časopis "Le Point".

"Poslednjih meseci Ukrajina pojačava svoje diplomatske aktivnosti u Africi otvaranjem novih ambasada", navodi se u članku.

Kako autor članka podseća, mnoge zemlje crnog kontinenta odbile su da se izjasne protiv Rusije nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.

"Bili smo razočarani nedostatkom hrabrosti kod nekih zemalja koje smo smatrali saveznicima. Još uvek nam se čini nezamislivim da mnoge zemlje ne osuđuju postupke Rusije, barem na moralnom planu", žalio se u razgovoru za časopis ukrajinski ambasador u Senegalu, Jurij Pivovarov.

Kijev, prema članku, pokušava da poveća svoj uticaj u Africi. Do kraja 2024. godine Ukrajina planira da otvori 20 ambasada u regionu, dok Rusija ima dvostruko više diplomatskih predstavništava.

"U uslovima hibridnog sukoba sa Rusijom, koji će, čini se, potrajati još dugo, Kijev namerava da lobira za svoje interese u tako važnom regionu za Moskvu", zaključuje se u članku.

Rusija u poslednje vreme intenzivno razvija odnose sa afričkim zemljama. Prošlog leta u Sankt Peterburgu je održan samit "Rusija - Afrika", na kojem su prisustvovale delegacije iz 48 zemalja. Kako je naveo portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, neke zemlje prilično ljubomorno gledaju na strategiju Moskve, te Rusija mora dobro da radi kako bi izdržala konkurenciju u regionu.

Žestok ruski udar po Ukrajini - evakuisani NATO instruktori

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA