Najnovije

Budimpešta optužila Kijev: Ucenjujete Mađarsku i Slovačku jer su za mir

Slovačka i Mađarska su pojačale pritisak nakon što su prošle nedelje saopštile da su prestale da dobijaju naftu od ruske kompanije "Lukoil" preko Ukrajine zbog toga što je Kijev stavio kompaniju na listu sankcija.

Zaustavljanjem isporuke nafte Ukrajina ucenjuje Mađarsku i Slovačku zbog njihovog nastojanja da se sukob reši mirnim putem, saopštila je kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tranzit kroz Ukrajinu zaustavljen je 18. jula. Budimpešta je saopštila da će se suočiti sa nestašicom goriva ako zalihe ne budu obnovljene do septembra. Mađarska i Slovačka su zatražile konsultacije od Evropske komisije o tom pitanju, ali nisu dobile podršku članica EU.

Slovačka je juče pozvala Evropsku komisiju da ne odlaže odluku povodom zahteva te zemlje i Mađarske za posredovanje u proceduri konsultacija sa Ukrajinom zbog "poremećenih tokova nafte iz Rusije".

Slovačka i Mađarska su pojačale pritisak nakon što su prošle nedelje saopštile da su prestale da dobijaju naftu od ruske kompanije "Lukoil" preko Ukrajine zbog toga što je Kijev stavio kompaniju na listu sankcija, prenosi Rojters.

Ove zemlje su u ponedeljak zatražile od Komisije da iskoristi sporazum o pridruživanju na osnovu kojeg Ukrajina ne može da blokira tranzit nafte.

"Pozivam Evropsku komisiju da ne odugovlači i da što pre stane na stranu svojih država članica, a posebno svojih građana", rekao je slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar.

On je naveo da pozvao EU da odbaci "kockanje" sa energetskom bezbednošću Slovačke i pitao je da li vozači prvo moraju da čekaju u redu za benzin i dizel ili da plate više cene pre nego što se to pitanje pokrene.

"Nemamo vremena, jer nepromišljene sankcije i neodgovorni postupci naše susedne države mogu vrlo brzo da donesu negativne posledice po Slovačku", naveo je on u odgovoru na pitanja Rojtersa.

Blanar je ponovio da je Slovačka postala "talac" u rukama Ukrajine i Evropske komisije u tom sporu.

Ta zemlja je kritikovala sankcije uvedene Rusiji, napominjući da one više štete državama Evropske unije nego Moskvi.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je u ponedeljak da EK ima rok od tri dana da odgovori na zahtev zemalja za proceduru konsultacija, nakon čega će zemlje to pitanje pokrenuti na sudu. EU je uvela sankcije za rusku naftu 2022. godine, ali su Slovačka, Mađarska i Češka dobile izuzeće jer nemaju alternativu za ruski energent.

Mađarski ministar za pitanja Evropske unije Janoš Boka rekao je da Ukrajina svojom odlukom da prekine isporuke ruske nafte krši mnoge odredbe Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom. Budimpešta priznaje da će pokrenuti arbitražni postupak po ovom pitanju i, eventualno, preduzeti kontramere.

Guljaš: Struja i gas i dalje stižu u Ukrajinu preko Mađarske

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš je rekao da Ukrajina ucenjuje Mađarsku i Slovačku prekidajući isporuke sirove nafte, jer se zalažu za mir. 

Guljaš je rekao da bi jedno od rešenja moglo biti da Evropska komisija pomogne Mađarskoj i Slovačkoj u rešavanju snabdevanja tako što će posredovati u sporu sa Ukrajinom, koja je uvela sankcije "Lukoilu", kao i da postoji mogućnost da naftu transportuje neka kompanija koja nije pogođena sankcijama, prenosi Rojters.

On je podsetio da preko Mađarske ide u Ukrajinu 10 odsto ukrajinskog uvoza prirodnog gasa i 40 odsto uvoza električne energije i istakao da Mađarska nastavlja da ispunjava obaveze preuzete na osnovu ukrajinsko-mađarskih ugovora.

Naveo je da se zbog toga mađarska vlada obratila rukovodstvu EU da posreduje u sporu Mađarske i Slovačke sa Ukrajinom kako bi Kijev odustao od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

FON DER LAJEN NAJAVILA: Ukrajini stiže 1,5 milijarda evra od ruske imovine; Reagovao Kremlj

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA