Najnovije

FON DER LAJEN NAJAVILA: Ukrajini stiže 1,5 milijarda evra od ruske imovine; Reagovao Kremlj

Odluka Evropske komisije je usledila nakon višemesečnih razmatranja među zemljama EU i G7 o tome kako da iskoriste milijarde dolara koji pripadaju Ruskoj centralnoj banci, a koje su zamrznute kao deo sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Evropska komisija najavila je izdvajanje prve tranše od 1,5 milijardi evra prihoda od zamrznute imovine Ruske Federacije za kupovinu oružja za Ukrajinu. To je na svom profilu na društvenoj mreži Iks objavila predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

"EU podržava Ukrajinu. Danas prenosimo 1,5 milijardi evra u obliku prihoda od zamrznute ruske imovine za odbranu i obnovu Ukrajine“, napisala je Ursula fon der Lajen.

Evropska komisija je najavila da Kijev neće direktno primati prihode od ruske imovine, već da će novac ići u mirovni fond za obeštećenje zemalja EU za oružje.

Tim povodom danas su se ponovo oglasili iz Kremlja. Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov istakao je da ovakve akcije Evropske komisije "neće ostati bez odgovora".

"To nije razlog za brzu reakciju, ali je, naravno, povod za promišljene korake kao odgovor na takve nezakonite odluke koje sprovodi Evropska unija. Odgovor će obavezno uslediti, ali on mora biti promišljen, i mora u potpunosti odgovarati našim interesima", objasnio je Peskov.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu deviznih rezervi Ruske Federacije, koje iznose približno 300 milijardi evra. Više od 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog "Euroklira" - jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

"Euroklir" je pre nekoliko dana potvrdio da će konfiskovati kamate na zamrznuta ruska sredstva koja drži i da će novac prebaciti Ukrajini.

Odluka je usledila nakon višemesečnih razmatranja među zemljama EU i G7 o tome kako da iskoriste milijarde dolara koji pripadaju Ruskoj centralnoj banci, a koji su zamrznuti kao deo sankcija u vezi sa Ukrajinom.

U izveštaju za prvu polovinu 2024. godine se navodi da je zamrznuta ruska imovina generisala 3,4 milijarde evra od ukupno 4 milijarde evra kamate koje je klirinška kuća prikupila tokom perioda od šest meseci.

Prihod nakon oporezivanja iznosi 1,7 milijardi evra od čega će 1,55 milijardi evra biti poslato Ukrajini. Ostatak će biti "ostavljen po strani kao tampon protiv sadašnjih i budućih rizika". Ukupno 836 miliona evra biće plaćeno Belgiji na ime korporativnih poreza.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Ruska Federacija ima mogućnost da ne vraća sredstva koja su zapadne zemlje držale u Rusiji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je planove da se prihod od ruske imovine iskoristi za kupovinu oružja krađa i upozorio da će Moskva uzvratiti.

UKRAJINSKI VOJNICI PRIZNALI MEDIJIMA SVE! Ispovest pripadnika jurišnog bataljona od‌jeknula na Zapadu!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA