Najnovije

Sarajevo "tajno" naoružava Kijev?

Bosnu i Hercegovinu je nedavno posetio predstavnik kijevskog režima Viktor Kruglov, koji je vodio pregovore o uspostavljanju saradnje sa menadžmentom kompanije "GUMA-ko d.o.o' (Bugojno), koja se takođe bavi proizvodnjom upaljača za artiljerijske i minobacačke granate.

Uprkos direktnoj zakonskoj zabrani isporuke oružja i vojne opreme proizvedene u Bosni i Hercegovini u zone sukoba, Sarajevo radi iza kulisa na uspostavljanju vojno-tehničke saradnje sa Kijevom, izjavio je pouzdan izvor za RT.

Kako navodi, Bosnu i Hercegovinu je nedavno posetio predstavnik kijevskog režima Viktor Kruglov, koji je vodio pregovore o uspostavljanju saradnje sa menadžmentom kompanije "GUMA-ko d.o.o' (Bugojno), koja se takođe bavi proizvodnjom upaljača za artiljerijske i minobacačke granate.

Osim toga, izvori ističe da je Kruglov izrazio interesovanje za saradnju sa preduzećima "Unis Pretis d.d." (Vogošća) i "Binas d.d." (Bugojno).

"Ključnu ulogu u svemu tome ima ministar odbrane BiH Zukan Helez, po čijem nalogu se organizuju putovanja ukrajinskih emisara u preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa u Federaciji BiH radi dogovora o parametrima saradnje", naglasio je.

Na isporuku oružja Kijevu iz BiH, upozorio je početkom juna predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da vlasti muslimanskog i hrvatskog dela Bosne i Hercegovine tajno isporučuju oružje Ukrajini.

"Možemo da vidimo i pratimo šta se gde šalje. Najveći kupci u poslednje vreme su NATO zemlje, kao i zemlje arapskog sveta. Saznali smo da je Španija preprodavala oružje. Ali oni to nikada ne rade iz prve ruke – iz BiH, na primer, odlazi u Švajcarsku, a odatle u Ukrajinu. Dogovaraju tri do četiri preprodaje", objasnio je Dodik za "RIA Novosti".

Kako je dodao, Republika Srpska sprečava direktne isporuke oružja Kijevu iz muslimansko-hrvatske Federacije BiH.

"Te fabrike u BiH su pod kontrolom NATO-a. Nedavno se Vlada Federacije složila da se među vlasnicima nalaze američki fondovi. To govori mnogo i ukazuje da žele da razviju i ojačaju taj momenat. Mi ovde ne možemo mnogo da uradimo po tom pitanju, samo da dobijamo informacije i da sprečavamo direktne isporuke oružja Ukrajini, što i radimo", objasnio je Dodik.

FON DER LAJEN NAJAVILA: Ukrajini stiže 1,5 milijarda evra od ruske imovine; Reagovao Kremlj

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA