Najnovije

Srbin iz Zvečana posle puštanja iz zatvora u Podujevu: Pravda je na mojoj strani

Srećko Sofronijević je tokom događaja za koje ga policija tereti bio ranjen i nije učestvovao u nemirima, naveli su njegovi branioci posle hapšenja.

Hvala Bogu sa porodicom sam i to mi je najbitnije. Posle svega, ipak se osećam dobro. Nizašta nisam kriv i uveren sam, znam da će pravda biti na mojoj strani. Pušten sam uz jemstvo i molim vas da me razumete zašto ne želim više da govorim za medije. Ovo je juče za "Novosti" rekao Srećko Sofronijević (41), iz Zvečana, posle izlaska iz Kurtijevog kazamata u Podujevu.

On je u sredu pušten da se brani sa slobode nakon što ga je tzv. kosovska policija uhapsila 13. aprila ove godine na administrativnom prelazu Brnjak dok je sa porodicom krenuo u centralnu Srbiju, gde je inače lečen posle teškog ranjavanja u Zvečanu 13. oktobra 2021. tokom upada pripadnika tzv. specijalne kosovske policije ROSU na sever KiM i u ovo mesto.

Na teret mu je tada stavljeno i više krivičnih dela - navodni pokušaj ubistva, poziv na otpor, napad na službeno lice, neovlašćeno posedovanje oružja, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo huliganizma i uništenje imovine.

Sofronijević je tokom događaja za koje ga policija tereti bio ranjen i nije učestvovao u nemirima, naveli su njegovi branioci posle hapšenja.

Nakon odluke privremenih prištinskih organa da mu dozvole da se brani sa slobode, njegov advokat Nebojša Vlajić je izjavio za "Novosti" da je njegov klijent zadovoljan što se slučaj konačno pomerio s mesta i da je njegovo puštanje da se brani sa slobode mali korak u čitavom procesu u kojem će dokazati da nije kriv za ono za šta ga optužuju.

"U ovom trenutku je najvažnije da je Sofronijević na slobodi, dok od suda zavisi kako će se proces dalje odvijati. Javni tužilac se složio, a sud u Prištini je prihvatio predlog o određivanju jemstva", rekao je advokat.

Oktobra 2021. pripadnici tzv. specijalne kosovske policije ROSU opkolili su i upali na Sever KiM i u Zvečan, gde su hteli da pretresu jedan magacin sa prehrambenom robom. Akcija do zuba naoružanih specijalaca uznemirila je i revoltirala Srbe iz Zvečana i obližnjeg Rudara, pa su u tom mestu postavili barikade, jer su specijalci na njih u jutarnjim satima ispalili više od stotinu metaka.

Sofronijević je tog dana pokušao da skloni i zaštiti svoje dete koje je bilo na ulici i tada je teško ranjen. Najpre je primljen u Kliničko-bolnički bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, sa teškom rpostrelnom ranom u leđima, prelomom lopatice i rebara, a metak je prošao pored vitalnih krvnih sudova na vratu.

Istog dana je hitno operisan, a potom zbrinut na odeljenju intenzivne nege ove ustanove. Posle višemesečnog lečenja, mislio je da će ožiljak na telu telu ostati kao ružna i bolna "uspomena" na represiju kosovskih vlasti, ali pripadnici tzv. kosovske policije, u prisustvu supruge Katarine i dvoje dece, uhapsili su ga 13. aprila ove godine na administrativnom prelazu Brnjak, kada je bio krenuo u centralnu Srbiju, stavljajući mu na teret više navodnih krivičnih dela.

Srećko Sofroniejvić je po mišljenju Srba sa severa naše južne pokrajine simbol svojevrsnog otpora Srba sa Kosova i Metohije koji i u pokušajima da zaštite svoju imovinu, kuće, stanove i članove porodice bivaju napadani i ranjavani.

Očišćene liste čekanja na Institutu "Dedinje": Lekari radili od jutra do sutra, 12 operacija dnevno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA