Najnovije

ŠTA ĆE BITI SA MAĐARSKOM? Sprema li se žestoka kazna, EU više neće da trpi odnose sa Rusijom

Predsednici odbora za EU u parlamentima baltičkih država, Finske, Nemačke i Luksemburga su uz podršku Poljske poslali mađarskom kolegi pismo u kojem su se požalili na ponašanje premijera Viktora Orbana, tvrdeći da on svojom mirovnom inicijativom o Ukrajini provocira evropske partnere i slabi pozicije EU.

„Duboko smo zabrinuti prvim nedeljama mađarskog predsedavanja EU, jer se ignorišu osnovni principi… Umesto da gradi mostove mađarski premijer je prve dane predsedavanja iskoristio da provocira evropske partnere, stavljajući svoje sopstvene interese iznad evropskog konsenzusa“, navodi se u pismu upućenom predsedniku Odbora za EZ u mađarskom parlamentu Zoltanu Tešeliju koje je objavljeno sa sajtu parlamenta Litvanije.

Autori pisma su Orbanovu posetu Moskvi nazvali nametljivom, dodajući da Orban navodno stalno slabi pozicije EU i otežava postizanje mira u Ukrajini.

„Ako mađarska vlada nastavi da troluje svoje evropske partnere to će, dugoročno gledano, naneti štetu njihovim nacionalnim interesima. Evropske vlade će izgubiti veru da su ciljevi mađarske vlade u skladu sa bilo kakvim evropskim interesima. To će naneti veliku štetu ciljevima mađarskog predsedavanja“, zaključuje se u pismu.
Mađarska od 1. jula predsedava EU.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku

Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

ŠTA SE TO KUVA IZNAD ALJASKE! Pentagon u velikoj panici zbog Rusa i Kineza

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA