Najnovije

"DOLAZI PROMENA KAKVA NIJE VIĐENA 500 GODINA" Orban upozorio na "propast EU", a onda je javno podržao Trampa

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da je Evropska unija nesvesna onoga šta se dešava i upozorio je na novi, azijski orijentisan "svetski poredak". On je takođe podržao kandidaturu Donalda Trampa za predsednika SAD.

"Evropa je odustala od odbrane sopstvenih interesa", rekao je Orban u Bajile Tušnadu, većinski etničkom mađarskom gradu u centralnoj Rumuniji. "Sve što Evropa danas radi jeste da bezuslovno sledi prodemokratsku spoljnu politiku SAD... čak i po cenu samouništenja.

"Dolazi promena kakva nije viđena 500 godina. Ono sa čime se suočavamo je u stvari promena svetskog poretka", dodao je on, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao "dominantni centar" sveta.

Orban je takođe naveo da su SAD stajale iza eksplozija 2022. koje su oštetile gasovode Severni tok izgrađene za transport gasa iz Rusije u Nemačku, nazivajući to "terorističkim aktom koji je izveden u očiglednoj režiji Amerikanaca". Nije ponudio nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju.

Orbanov primedbe dolaze usred sve veće kritike njegovih evropskih partnera nakon što je ranije ovog meseca krenuo u odmetnutu "mirovnu misiju" u Moskvu i Peking s ciljem posredovanja u okončanju rata u Ukrajini. Smatra se da Orban ima najtoplije odnose sa Kremljom među svim liderima EU.

Kada je reč o Ukrajini, Orban sumnja da će ratom razorena zemlja postati ili članica NATO-a ili EU, navodi Asošijejted pres.

"Mi Evropljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u poziciju tampon-države", rekao je on i dodao da će međunarodne bezbednosne garancije "biti sadržane u sporazumu između SAD i Rusije".

Tokom čitavog rata u Ukrajini, Orban se protivio slanju oružja Ukrajini i rutinski je odlagao, razvodnjavao ili blokirao napore za slanje finansijske pomoći Kijevu i uvođenje sankcija Moskvi.

Orban je u subotu rekao da Trampova kandidatura za američke izbore ima za cilj "da povuče američki narod iz post-nacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio niz tvrdnji da je Tramp nepravedno kažnjen kako bi sprečio povratak u Belu kuću.

"Zbog toga hoće da ga strpaju u zatvor. Zato žele da mu oduzmu imovinu. A ako to ne upali, zato će želeti da ga ubiju", rekao je Orban, misleći na pokušaj ubistva Trampa na mitingu u Pensilvaniji ovog meseca.

RUSI U OFANZIVI: Zauzeli važno mesto u Donjecku

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA