Najnovije

RUSI IMAJU NOVU TAKTIKU! Ukrajinci će zbog OVOGA izgubiti strpljenje

Rusija je počela da uključuje ​​nove, jeftine bespilotne letelice u svoje napade dugog dometa na Ukrajinu kako bi pokušala da identifikuje protivvazdušnu odbranu, snimi štetu i koristi dronove kao mamac, rekao je ukrajinski vojni špijunski zvaničnik.

Dve nove vrste bespilotnih letelica, koje je Rusija koristila u pet udara bespilotnih letelica u poslednje dve do tri nedelje, uključujući napad u četvrtak, napravljene su od materijala kao što su penasta plastika i šperploča.

Jedan model drona ima kameru i SIM karticu ukrajinskog mobilnog telefona za slanje slika nazad ruskoj vojsci.

“Oni identifikuju gde su naše mobilne grupe pozicionirane, gje su mitraljezi koji ih mogu uništiti. Pokušavaju da dobiju sliku gde se nalazi sva naša protivvazdušna odbrana”, rekao je Andrij Černiak, potparol vojne obaveštajne agencije.

To je dodatan dokaz da Rusija nastoji da prilagodi taktiku i isproba novu tehnologiju kako bi stekla prednost tokom svakodnevnih napada raketama i bespilotnim letelicama na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Napadačke bespilotne letelice Šahid dizajnirane u Iranu, koje lete do svoje mete i detoniraju pri udaru, postale su glavni deo ruskih vazdušnih napada otkako su počele da se koriste u prvoj godini rata.

Ukrajina, koja od marta apeluje na Zapad da pruži više protivvazdušne odbrane kako bi odbila pojačane ruske vazdune napade na svoje elektroenergetske objekte, snažno se trudi da sakrije lokacije svojih sistema protivvazdušne odbrane.

Nove ruske bespilotne letelice sa kamerama ne nose eksploziv, već vrlo nalikuju običnim bespilotnim letelicama Šahid i lete s njihovim grupama, rekao je Černiak.

Drugi novi tip dronova ne sadrži eksplozivno punjenje ili ga ima samo malo i koristi se kao mamac, dodao je.

Budući da se praktično ne razlikuje od običnog napadačkog drona sa zemlje, još uvek ga treba oboriti i pritom razotkriti gde se nalaze ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane.

Rekao je da nove bespilotne letelice verovatno koštaju samo 10.000 dolara svaka uprkos velikom dometu, što ih čini daleko jeftinijima za proizvodnju od projektila protivvazdušne odbrane.

Dronovi takođe mogu da lete na visini od 1000 metara, što ih stavlja izvan dometa mitraljeza i automatskih pušaka, rekao je.

Ruska invazija na Ukrajinu poslužila je kao poligon za tehnologiju ratovanja bespilotnim letelicama. Obe strane intenzivno koriste napadačke i izviđačke bespilotne letelice na bojnom polju. Kijev je uložio energiju u domaću proizvodnju bespilotnih letelica kako bi smanjio jaz između svojih napadačkih sposobnosti i moskovskih, izvodeći napade dugog dometa bespilotnim letelicama na ruske ciljeve, uključujući rafinerije nafte.

Rusija kaže da se njeni napadi dugog dometa koriste za vojnu degradaciju Ukrajine. Ukrajina kaže da su ruski napadi pogodili civilne zgrade i uzrokovali ozbiljnu štetu na civilnim energetskim postrojenjima i nove žrtve među civilima.

Ruske trupe okupirale su oko 18 odsto ukrajinske teritorije i poslednjih meseci ostvaruju postepene uspehe na istoku, a linija fronta prostire se na hiljadu kilometara.

RUSI U OFANZIVI: Zauzeli važno mesto u Donjecku

Izvor: Forbs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA