Najnovije

SAMOUBILAČKA MISIJA UKRAJINSKE VOJSKE: Plaćena NAJSKUPLJA CENA

Dmitro Lihovij, potparol operativne strateške grupe Tavria, potvrdio je kako ukrajinske snage nastavljaju borbene misije na istočnoj obali, uključujući misije u blizini sela Krinki i na malim rečnim ostrvima u tom području.

"Činjenica je da su položaji ukrajinskih snaga u selu Krinki uništeni do temelja kao rezultat intenzivnih, dugotrajnih neprijateljskih i vazdušnih napada. Samo selo je gotovo potpuno uništeno. Ne postoji mogućnost da se tamo drži odbrambena linija pa su ukrajinski branioci sada na drugim položajima i uporištima", naveo je Lihovij.

Još pre nekoliko nedelja pojavile su se informacije da se ukrajinska vojska povukla iz Krinkija, a sad je stigla i službena potvrda. Vreme je da ukrajinski vojni vrh odgovori na sledeća pitanja: koja je bila svrha operacije, koji su dobici i da li se isplatilo?

Vodile se brutalne borbe

Ukrajinci su u jesen 2022. uspeli da potisnu Ruse iz Hersona i drugih naselja na zapadnoj obali reke Dnjepar. Nekoliko kilometara široka, delila je ruske i ukrajinske položaje na tom području. Već u februaru 2023. ukrajinske snage počele su da izvode rizične napade preko reke, ispitujući rusku odbranu na okupiranoj istočnoj obali.

Prošlog leta pojavili su se izveštaji da Ukrajinci drže mostobran s druge strane reke Dnjepar u blizini srušenog Antonovskog mosta. Operacija se intenzivirala u otobru kad su, prema snimcima koje je geolocirao Institut za proučavanje rata (ISW), Ukrajinci ušli u Krinki, malo selo na istočnoj obali.

Naselje se pretvorilo u ključni mostobran za ukrajinske snage koje deluju preko reke Dnjepar, ali i u žarište brutalnih borbi u Hersonskoj oblasti. Rusija je bacila velike snage na Krinki, ali "linija fronta" je mesecima ostala uglavnom statična uprkos gubicima na obe strane.

Kijev je tvrdio kako su Rusi na tom području izgubili veliki broj elitnih jedinica poput vazdušno-desantnih snaga ili marinaca. Ukrajinci su zaista uspeli da vežu značajan deo ruskih snaga za to područje pa te snage nisu mogle da učestvuju u ruskim ofanzivnim operacijama na drugim delovima fronta.

Ukrajinski vojnici se žalili da su borbe beznadežne

Tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu još je u februaru objavio da su njegovi vojnici zauzeli Krinki, ali geolocirane snimke su opovrgnule njegove tvrdnje. Ukrajinski mostobran je nastavio da se tokom narednih meseci suočava sa talasima ruskih napada, dok su se ukrajinske snage nosile s nedostatkom potrebne opreme za uspešnu borbu.

Prelazak reke radi dostave zaliha i pojačanja uvek je bio opasan zbog ruskih dronova i minobacača, a kašnjenja američke pomoći verovatno su samo pogoršala problem. Vojnici su se požalili kako je ukopavanje gotovo nemoguće na močvarnom terenu.

U decembru je Kijev Independent izvestio sa zapadne obale reke Dnjepar, razgovarajući s vojnicima koji su učestvovali u racijama preko reke. Mnogi vojnici su priznali kako su borbe "beznadežne", a neki su ih čak smatrali oblikom političke predstave kako bi se skrenuo fokus zapadnih saveznika s neuspele letnje protivofanzive.

RUSI U OFANZIVI: Zauzeli važno mesto u Donjecku

Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA