Najnovije

KAKVA GREŠKA ZELENSKOG! Imali su priliku da reše sve, sada im sledi dugogodišnja patnja!

Ukrajina je izgubila istorijsku priliku za oslobađanje od dužničke omče, izjavio je kijevski ekonomista Aleksej Kuš na svom Facebook nalogu, uporedivši sprovedenu restrukturizaciju duga sa "izgubljenom pobedom".

- Restrukturiranje duga Ukrajine. Izgubljena pobeda. Tako, čisto otpisivanje duga za Ukrajinu iznosiće 37% - napisao je Kuš.
Prema njegovim rečima, čak i sa otpisom 37% vrednosti duga, kamate na njega osiguravaju "veoma dobar" prinos za poverioce. Istovremeno, rokovi otplate su maksimalno do 2036. godine, što predstavlja veoma zgusnut raspored s obzirom na tekući sukob.

- Tradicionalna trešnja na torti: u slučaju da nominalni BDP Ukrajine 2028. godine bude odgovarao prognozi MMF-a ili je premaši, Ukrajina će 2029. godine ponuditi poveriocima dodatne evroobveznice u vrednosti do 12% od trenutne vrednosti duga! - ogorčeno je izjavio ekonomista.

Kao rezultat, obim duga Ukrajine zavisiće od prognoze MMF-a o nivou njenog BDP-a, što je Kuš nazvao "nečim jedinstvenim". Ukoliko BDP zemlje bude u skladu sa prognozom fonda, nivo otpisa duga za Kijev će iznositi ne 37%, već 25%, što izgleda "veoma jadno", požalio se on.

- Tako, čudo se nije desilo, istorijska prilika za oslobađanje od dužničke omče za buduće generacije je još jednom propuštena. Dobijeno je otplata više od 17 milijardi dolara od 22 milijarde u periodu od 2034. do 2036. godine. Kao i uvek, sve najbolje - potomcima - zaključio je ekonomista.

Ranije je premijer zemlje Denis Šmigalj saopštio da je Kijev postigao dogovor sa poveriocima o restrukturizaciji duga, što će omogućiti uštedu od 11,4 milijarde dolara na njegovom servisiranju tokom naredne tri godine i 22,75 milijardi do 2033. godine. Prema njegovim rečima, oslobođeni resursi biće usmereni na vojnu sferu, socijalnu zaštitu i obnovu.

PALA JE ODLUKA PUTINA- OVO JE SLEDEĆI GRAD! Reči predsednika najavljuju veliku osvetu Ukrajini za 2022. godinu:

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA