Najnovije

LAVROV UPOZORAVA: Amerikanci odavno podelili nuklearno oružje, u jugoistočnoj Aziji povećaće rizike

Zemlje Jugoistočne Azije vide mogućnost da Rusija deluje kao stabilizujući faktor u svetlu "drskih" akcija vanregionalnih igrača, uključujući SAD, ocenio je šef ruske diplomatije.

Moguće raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u zemljama jugoistočne Azije povećaće rizike za bezbednost celog regiona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom posete Maleziji rekao da su u tom regionu već prisutni elementi nuklearnog odvraćanja u okviru projekta AUKUS (trilateralni odbrambeni savez Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država), prema kojem će nuklearne podmornice biti opremljene tehnologijama koje bi trebalo da budu pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Lavrov je dodao da, osim toga, SAD i Južna Koreja imaju sporazum o zajedničkom nuklearnom odvraćanju.

"U NATO-u su Amerikanci odavno podelili svoje nuklearno oružje partnerima. Sve to nazivaju zajedničkim nuklearnim misijama, u okviru kojih nenuklearne države imaju priliku da se njihovo vojno osoblje obučava i koristi nuklearno oružje. A ako ovo tužno i prilično rizično iskustvo bude preneto i u jugoistočnu Aziju, mislim da nikome ovde od toga neće biti bolje, biće više rizika", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zemlje Jugoistočne Azije vide mogućnost da Rusija deluje kao stabilizujući faktor u svetlu "drskih" akcija vanregionalnih igrača, uključujući SAD.

"Oni (zemlje Jugoistočne Azije) nas vide kao balansirajući i stabilizujući faktor sa stanovišta suprotstavljanja suviše drskim dejstvima vanregionalnih sila na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje zaista ovde promovišu svoju vojnu infrastrukturu, uključujući strateško naoružanje", dodao je.

Lavrov je naveo i da su Rusija i Malezija razmatrale izgradnju evroazijskog jedinstvenog bezbednosnog sistema u svetlu zapadnog modela.

"Naravno, veoma je važno pogledati kako osigurati bezbednost na način koji minimizira rizike. S tim u vezi, podsetili smo na iskustvo OEBS-a, iskustvo koje je proisteklo iz koncepta evroatlantske bezbednosti, ali su na kraju krajeva evroatlantski modeli OEBS-a, kao i NATO, dokazali da je jedini smisao u promovisanju evroatlantskih modela od strane zapadnih zemalja da se sve potčini njima", precizirao je.

Prema njegovim rečima, SAD su već postigle ovaj cilj – izgradile su ceo Zapad pod svojim rukovodstvom.

"NATO je sto odsto podređen Vašingtonu, OEBS je takođe praktično već privatizovan i taj model nama ne odgovara, kao što ne odgovara ni većini drugih zemalja", naglasio je šef ruske diplomatije.

"Mi želimo bezbednosni model koji će biti zasnovan na ravnopravnosti, na principu nedeljive bezbednosti, kada nijedna država na kontinentu neće jačati svoju bezbednost narušavanjem bezbednosti drugih", zaključio je Lavrov.

PALA JE ODLUKA PUTINA- OVO JE SLEDEĆI GRAD! Reči predsednika najavljuju veliku osvetu Ukrajini za 2022. godinu:

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA