Najnovije

Mađarska nuklearka dobija dozvolu za prekoračenje temperature vode koju ispušta u Dunav

Mađarska planira da dopusti prekoračenje temperaturne granice za deo Dunava u koji ističe voda za hlađenje iz nuklearne elektrane "Paks" zbog sigurnosti zalihe, objavilo je ministarstvo energetike u saopštenju.

Četiri reaktora elektrane koriste vodu iz Dunava za hlađenje elektrane. Trenutno, prema uredbi, voda ne može da teče u reku ako njena temperatura prelazi 30 stepeni Celzijusa, u kom slučaju operater mora da zaustavi tok i sačeka da se reka ohladi ispod granice.

"Zbog klimatskih promena, vremenske prilike mogu dovesti do češćeg dostizanja granice tokom leta, posebno pri niskim vodostajima", navodi se u saopštenju.

Plan koji je predložilo ministarstvo energetike zadržao bi ovo ograničenje na mestu, ali bi omogućio operateru da ga prekorači od slučaja do slučaja uz dozvolu ministra energetike, ako je to neizbežno za sigurnost snabdevanja.

"Ograničavanje proizvodnje Paksa moglo bi direktno ugroziti nesmetano snabdevanje domaćih potrošača na skučenom energetskom tržištu", navodi se u saopštenju.

"Može biti opravdano prekoračiti prag od slučaja do slučaja ako je to neizbežno za sigurnost snabdevanja".
Fabrika u Paksu ima četiri reaktora VVER 440 ukupnog kapaciteta oko 2.000 megavata. Reaktori su počeli da rade između 1982. i 1987. godine, a trebalo bi da budu stavljeni iz pogona 2032-2037, preneo je „Indeks“.

EVO ZAŠTO ZAPAD ŽELI PRIMIRJE U UKRAJINI: To je samo faza pred...

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA