Najnovije

PUTIN UPOZORIO: Rusija će odgovoriti recipročno zbog raspoređivanja američkih raketa u svetu

Moskva će sebe smatrati oslobođenom od moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u slučaju pojave američkih raketa u Nemačkoj, poručio je ruski lider.

Rusija je ušla u završnu fazu razvoja niza udarnih sistema i upozorava na recipročne mere za raspoređivanje američkih raketa u svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proslavi Dana ruske flote u Sankt Peterburgu.

"Danas je razvoj jednog broja takvih sistema u završnoj fazi. Preduzimaćemo recipročne mere za njihovo raspoređivanje, uzimajući u obzir dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta", kazao je Putin.

On je dodao da savremeno oružje stalno popunjava rusku flotu i istakao da će Rusija nastaviti da oprema flotu hipersoničnim sistemima.

"Nastavićemo da povećavamo opremanje pomorskih i podmorničkih snaga, pomorske avijacije, opremanje brodova visokotehnološkom opremom nove generacije i hipersoničnim raketnim sistemima", precizirao je ruski predsednik.

Putin je poručio da će Rusija sebe smatrati oslobođenom od moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u slučaju pojave američkih raketa u Nemačkoj.

Putin je skrenuo pažnju na izjave američke administracije i nemačke vlade o planovima za razmeštanje američkih visoko preciznih raketnih sistema dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine.

On je izjave o planovima za raspoređivanje preciznog oružja u Nemačkoj uporedio sa periodom Hladnog rata.

"Ako SAD sprovedu takve planove, smatraćemo da smo slobodni od ranije pretpostavljenog jednostranog moratorijuma na raspoređivanje udarnih sistema srednjeg i kratkog dometa, uključujući povećanje sposobnosti obalskih snaga naše mornarice", naglasio je Putin.

Kako je naveo, u zoni dometa američkih raketa naći će se važni ruski državni i vojni objekti, administrativni i industrijski centri i odbrambena infrastruktura, dok će vreme leta do ciljeva na teritoriji Rusije za takve rakete, koje u perspektivi mogu biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama, biti oko 10 minuta.

Putin je ukazao da će Rusija nastaviti da razvija sisteme za izviđanje, osmatranje i protivvazdušnu odbranu na bližim i daljim granicama.

"Sve je to izuzetno neophodno za upravljanje modernim brodovima i oružjem koje stalno popunjava našu flotu. SAD podstiču tenzije zbog letova ruske strateške avijacije, iako su i same uvek patrolirale ruskim granicama", ocenio je Putin.

Knežević o odnosima dve zemlje: Ulazak Srba u vladu Crne Gore značajan za buduće procese koji će doneti stabilnost!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA