Najnovije

RUSKI DRON ČUDO TEHNOLIGIJE! Ruši sve pred sobom i ima ozbiljne alate

Prema rečima ruskog konstruktora, ovi sistemi se već koriste i na jeftinim FPV dronovima, ali i na onim kompleksnijim letelicama.

Ruske trupe počele su da koriste dronove sa sistemima za automatsko prepoznavanje ciljeva, zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI), koji omogućavaju da besposadni vazduhoplovi samostalno dejstvuju po neprijateljskoj opremi, rekao je u intervjuu za TASS bivši komandant jedinice za vezu u zoni SVO sa pozivnim znakom "Kalina".

"Kalina" je najpre služio kao dobrovoljac, potom kao komandant pomenute jedinice, nakon čega je teško ranjen i od tada se bavi projektovanjem vojnih dronova.

"Veštačka inteligencija pomaže jer bespilotne letelice sada imaju sisteme koji ih navode na metu i sami je otkrivaju. Ovaj sistem počeo je da se koristi kako na jeftinim FPV dronova, tako i na naprednijim dronovima-kamikazama (lutajućoj municiji) Ministarstva odbrane. Sistem je već 'naučio' dronove da npr. prepoznaju metu, odnosno da vidi tenk, prepozna ga i leti ka toj meti", rekao je "Kalina".

Prema njegovim rečima, tehnologije zasnovane na AI instalirane na dronove "vide" opremu i identifikuju je.

"Pomaže mu da prepozna metu, da razlikuje automobil od tenka, višecevni raketni sistem od bicikla i tako dalje", izjavio je on, pojašnjavajući da je trenutno AI u oblasti borbenih dronova u razvoju, ali i da veliki broj programera radi na implementaciji ovih sistema.

Pored sistema sa veštačkom inteligencijom, "Kalina" tvrdi da dronovi ruske vojske dobijaju i sisteme koji omogućavaju presretanje video signala sa besposadnih vazduhoplova ukrajinske vojske i na taj način identifikuju njihove putanje leta i lokaciju operatera na zemlji.

"Sliku neprijateljske bespilotne letelice mogu da presretnu stručnjaci koristeći različitu opremu. U pitanju je elektronsko izviđanje", rekao je on.

"Momci to mogu da urade, da presretnu sliku i koriste je za svoje potrebe - identifikuju rute neprijatelja, putanju drona, mogu da odrede (položaj) operatera, odakle je dron došao i potom da izvrše udar. Generalno, sistem postaje sve pametniji", zaključio je "Kalina".

RUSKI JURUŠNICI KRENULI U TOTALNU OFANZIVU: Viore se ruske zastave na frontu, ukrajinske snage pred pucanjem

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA