Najnovije

Zvaničnik ukrajinskog GUR-a: Rusija koristi nove vrste dronova, otkrivaju položaje naše PVO

U pitanju su jeftine letelice konstruisane od materijala poput penaste plastike i šperploče.

Rusija je počela da uključuje nove, jeftine bespilotne letelice u svoje napade na Ukrajinu koji se vrše sa velike udaljenosti, kako bi pokušala da identifikuje položaje PVO, snimi svaku štetu i iskoristi ih kao mamce, rekao je zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, odnosno Glavne obaveštajne uprave (GUR) Andrej Černijak prenosi Rojters.

Dve nove vrste dronova, koje je Rusija koristila u proteklih pet napada, konstruisani su od materijala poput penaste plastike i šperploče, izjavio je on. Takođe, jedna od dve nove vrste letelica, opremljena je kamerom i ukrajinskom SIM karticom za mobilni telefon, čime je omogućeno slanje slika jedinicama ruske vojske u pozadini.

"Oni identifikuju položaje naših mobilnih grupa, kao i mesta na kojima se nalaze mitraljezi koji ih mogu uništiti. Pokušavaju da otkriju i sve položaje naše PVO", smatra Černijak.

Kako navodi Rojters, detalji koje je izneo zvaničnik ukrajinskog GUR-a, ukazuju na to da Rusija nastoji da prilagodi svoje taktike i isproba nove tehnologije kako bi "stekla prednost u svakodnevnim raketnim i napadima bespilotnim letelicama".

Istovremeno, navodi se da Ukrajina pokušava da sakrije lokacije na kojima se nalaze njeni sistemi PVO.

"Novi ruski dronovi sa kamerama ne nose eksploziv (bojevu glavu), ali u velikoj meri podsećaju na dronove 'šehid' ('geran 2') i lete u grupama zajedno sa njima, rekao je Černijak i dodao:

"Druga vrsta novih dronova ili nema ili je opremljena malim eksplozivnim punjenjem i koristi se kao mamac."

Baš zbog toga što se sa zemlje ne mogu razlikovati od standardnih dronova za napad i oni moraju biti obarani, što dovodi do otkrivanja položaja ukrajinske PVO.

Černijak navodi i da novi dronovi, uprkos velikom doletu, verovatno koštaju svega 10.000 dolara što ih čini znatno jeftinijim za proizvodnju od raketa PVO, kao i da mogu leteti na visini od 1.000 m, zbog čega ih je nemoguće obarati mitraljezima i jurišnim puškama.

PALA JE ODLUKA PUTINA- OVO JE SLEDEĆI GRAD! Reči predsednika najavljuju veliku osvetu Ukrajini za 2022. godinu:

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA