Najnovije

Bukti sukob na relaciji Brisel-Budimpešta: Mađarska odbacila ideju da se Saveta EU održi u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski predložio je održavanje sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Ukrajini, ali je Mađarska odbila, rekao je ministar u intervjuu za Višegrad insajt.

„Razgovaralo se o tome gde bi trebalo da se održi jedan od sastanaka Saveta za spoljne poslove tokom mađarskog predsedavanja: u Budimpešti ili u Briselu. Predložio sam kao kompromis da se održi u Ukrajini – ili u Lavovu, ili čak u (gradu u Zakarpatskoj oblasti) Mukačevu, što je u početku sa entuzijazmom dočekao mađarski ministar spoljnih poslova (Peter Sijarto). I da podsetim da je presedan već napravljen pre dve godine, kada je ovaj Savet održan u Kijevu. Međutim, tokom našeg sastanka izgledalo je da je mađarski ministar dobio drugačija uputstva iz prestonice i na kraju je bio primoran da stavi veto na predlog“, rekao je Sikorski.

U kontekstu posete mađarskog premijera Viktora Orbana Ukrajini, Rusiji i Kini početkom jula u okviru „mirovne misije“, poljski ministar je istakao da stav Budimpešte na poslednjem Savetu za spoljne poslove nije dobio podršku, iako je „pi-ar reputacija mađarskog premijera porasla”.
Zemlja „izgleda izolovana“ u trenutku kada traži pomoć u rešavanju pitanja snabdevanja naftom zbog prekida tranzita Ukrajine (odnosi se samo na proizvode Lukoila).

„Oni ne dobijaju tu solidarnost jer je teško steći prijatelje ako neko odiše sebičnošću“, naglasio je Sikorski.
Sijarto je nedavno optužio poljske vlasti za licemerje jer je Poljska, koja osuđuje uvoz sirove nafte iz Rusije u Mađarsku, i sama na listi klijenata „jedne od najvećih ruskih naftnih kompanija“.

BRUTALAN UDARAC ZA UKRAJINU: Slovačka zapretila Ukrajini „zavrtanjem slavine“

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA