Najnovije

ĐILAS NAPAO NAPREDNJAKE, ALI I EVROPSKU UNIJU: EU nazvao licemerima - traži vanredne izbore!

Dragan Đilas, lider SSP-a, u intervjuu za novinsku agenciju Fonet, napao je aktuelnu vlast, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali i Evropsku Uniju, što je iznenađujući ton obzirom da SSP spada u blok "evrofanatičnih" stranaka.
Đilas

Đilas

Na opasku da se pominju nemačke garancije za bezbedno rudarenje litijuma, Đilas je odgovorio da Nemačka nikakve garancije nije dala, niti u Srbiji može nešto da garantuje.

Evropa prema nama ima dosta licemeran stav već decenijama i mi, koji smo zaista zagovornici članstva Srbije u Evropskoj uniji (EU), vrlo često imamo utisak da se oni maksimalno bore da građani Srbije budu protiv toga, predočio je Đilas.

On je odbacio poziv predsednice Skupštine Srbije da opozicija u parlamentarnoj komisiji učestvuje u dijalogu o litijumu i ponovo zahtev da se održi posebna sednica Skupštine o ovoj temi, kako bi što veći broj građana čuo sve argumente protiv rudarenja ltijuma.

Nažalost, živimo u zemlji u kojoj je dijalog nemoguć i zato vlast mora da se resetuje i vrati na bar minimalne demokratske postulate, omogući slobodu govora, drugačije medije i da RTS bude otvoren, rekao je Đilas. U Skupštini sam pozvao sve Srbe, ali i sve građane Srbije, da se ujedinimo oko Ustava Srbije i oko zakona i da, na osnovu toga, pokušamo da smenimo vlast, ponovio je on i ocenio da je obnavljanje priče o rudarenju litijuma saada za to najbolji povod.

Upitan na koji način misli da prinudi vlast na vanredne parlamentarne izbore, Đilas je priznao da je to veoma težak proces kada nema demokratije, ali je istakao da svaki protest na ulici i svaka borba u parlamentu predstavljaju pritisiak, koji obično na kraju daju rezultat, posebno u zemljama koje su formalno kandidati za EU, pa minimum nečega moraju da poštuju.

Svojim očima vidimo raspad svakog sistema u Srbiji. Naravno, Vučić zbog toga ima sve manju podršku, ali mu mediji donose mogućnost da vlada, kao i njegova organizacija, „koja podseća na neka vremena kojih ne želimo da se sećamo“, ukazao je Đilas.

Đilas navodi u intervjuu da je realno očekivati vanredne parlamentarne izbore u drugoj polovini sledeće godine ili u 2026. godini.

Pročitajte OVDE o novim Kurtijevim spletkama

Izvor: Pravda / Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA