Najnovije

Euleks: Pratimo bezbednosnu situaciju, u poslednje tri godine 457 napada na Srbe na KiM

Misija EU za vladavinu prava na KiM (Euleks) saopštila je da nastavlja, u skladu sa svojim mandatom, da pažljivo prati bezbednosnu situaciju na KiM, uključujući dobrobit svih zajednica u Pokrajini, kao i da je, da bi "stekla svest o situaciji", formirana policijska jedinica misije koja sprovodi mobilne izviđačke patrole 24 sata, sedam dana u nedelji.

Tako je Euleks odgovorio agenciji Tanjug na pitanje da li namerava da pojačate snage u srpskim sredinama na severu KiM posle sve češćih zastrašivanja i pretnji kojima su Srbi izloženi, a što su tražili predstavnici Srba.

Kako je Euleks pojasnio, ta misija se angažuje na izričit zahtev prvog bezbednosnog odgovora, odnosno takozvane kosovske policije, kako bi doprinela održavanju i unapređenju javnog reda i bezbednosti.

"Euleks sve to čini u koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om, u skladu sa troslojnim mehanizmom za bezbednosno reagovanje Kosova, gde je Kosovska policija prvi bezbednosni odgovor, Euleks drugi, a Kfor treći bezbednosni odgovor.

Bezbednost svih zajednica na Kosovu ostaje naš prvi prioritet. Kao Misija, s jedne strane, mi smo na oprezu i spremni smo da podržimo bezbednost Kosova i lokalnog stanovništva, a sa druge strane, posvećeni smo podršci kosovskim vlastima, uključujući Kosovsku policiju", naveo je Euleks u odgovoru Tanjugu.

U poslednje vreme Srbi na KiM su sve više izloženi napadima kosovskih Albanaca, a poslednji slučaj je ispisivanje grafita "UČK" i imena zločinca i teroriste Fatona Hajrizija koji je hladnokrvno ubio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića na kući porodice Đurković, u selu Gojbulja kod Vučitrna.

Od početka ove godine godine, zaključno sa 28. julom desila su se 72 etnički motivisana incidenta na Kosovu i Metohiji prema Srbima, a od 2021. bilo ih je ukupno 128.

U DNR UHAPŠEN MUŠKARAC! Planirao da digne u vazduh automobil ruskog Ministarstva odbrane

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA