Najnovije

MAĐARI OPAKO "ZARATILI" SA POLJACIMA: Sijarto bez dlake na jeziku - licemeri!

Ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto odgovorio je na kritike poljskih vlasti zbog toga što Mađarska održava ekonomske veze sa Rusijom.
Sijarto

Sijarto

Optužio je poljske vlasti za licemerje.

Prema njegovim rečima, Poljska, koja osuđuje uvoz sirove nafte iz Rusije u Mađarsku, i sama je na listi klijenata „jedne od najvećih ruskih naftnih kompanija“.

„U nameri da očuvamo poljsko-mađarsko bratstvo, dugo smo tolerisali provokacije i licemerje aktuelne poljske vlade, ali sada je čaša puna“, napisao je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

Mađarski premijer Viktor Orban dao je 27. jula izjavu u rumunskom gradu Baile Tusnad u odbranu Rusije. Prema njegovim rečima, opis Rusije kao „neostaljinističke autokratije“ ne odgovara stvarnosti. Štaviše, uprkos velikim teritorijama, Rusija je „upravljiva“ zemlja, „logična, mirna i predvidljiva“, dok je „ponašanje Zapada iracionalno“. Orban je najvećim problemom zapadnih zemalja nazvao nejedinstvo.

Sutradan je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro reagovalo na Orbanovu kritiku zapadnih zemalja, a posebno Poljske.

Prema rečima zamenika šefa poljskog ministarstva spoljnih poslova Vladislava Teofila Bartoševskog, trenutna politika Mađarske je antievropska, antiukrajinska i antipoljska.

Bartoševski je rekao da je premijer Viktor Orban na marginama međunarodne zajednice – i u Evropskoj uniji i u NATO. Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske je napomenuo da, za razliku od Mađarske, Poljska ne posluje sa Rusijom.

Pročitajte OVDE o rasulu u NATO alijansi

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA