Najnovije

MADURO OPET PREDSEDNIK: Završeni izbori u Venecueli - Amerikanci sikću!

Dosadašnji predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju, pošto je osvojio 51,2 odsto glasova, dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutija osvojio 44, 2 odsto, saopštila je nacionalna izborna komisija na osnovu prebrojanih glasačkih listića sa 80 odsto biračkih mesta.
Maduro

Maduro

Liderka opozicije u Venecueli Marija Korina Mačado pak tvrdi da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales osvojio 70 odsto glasova.

Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobedio Madura.

"Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu", napisao je Gonzales na Iksu pre objavljivanja rezultata izborne komisije, preneo je "Skaj njuz".

Maduro je svoj reizbor nazvao trijumfom mira i stabilnosti, ali i ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venecuele transparentan.

Aktuelni predsednik Venecuele, pored Edmunda Gonzalesa Urutija, imao je još osam protivkandidata na juče održanim izborima. Ovo će mu biti treći predsednički mandat, a na čelu Venecuele je od 2013. godine.

Blinken: Objavite detaljne rezultate

Sjedinjene Države su odmah "podržale" opozicione snage, oglasio se američki državni sekretar Entoni Blinken i pozvao izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu s rezultatima glasanja na jučerašnjim predsedničkim izborima kako bi se obezbedila, prema njegovim rečima, "transparentnost i odgovornost".

Blinken je dodao da je od "vitalnog značaja" po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno, prenosi Rojters.

"Sjedinjene Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi sa procesom", naveo je Blinken u saopštenju.

Pročitajte OVDE o stanju na frontu u Ukrajini

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA