Najnovije

Nestao bez traga: Ruska artiljerija uništila još jedan američki "abrams"

Ruska artiljerija je uništila još jedan američki tenk "abrams" u zoni Specijalne vojne operacije kod Avdejevke, koristivši visokopreciznu granatu "krasnopolj", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Artiljerijski hitac na američki tenk je ispaljen iz samohodne artiljerijske jedinice 2S19 'msta-s' kalibra 152 mm sa zatvorenog vatrenog položaja", navodi se u saopštenju.

Nakon što je operator drona predao koordinate cilja, artiljerijska jedinica se uputila ka vatrenoj poziciji, usmerila vozilo na metu i preciznim pogotkom vođenom municijom uništila tenk Oružanih snaga Ukrajine, precizirali su u Ministarstvu.

Ruski artiljerci su, odmah nakon što su pogodili američki tenk, promenili poziciju, zakamuflirali borbeno vozilo i sklonili se u bunker, dodaje se.

SAD su u januaru 2023. godine Ukrajini poslale "abrams" tenkove nakon višemesečno moljakanja i tvrdnji iz Kijeva da su američki tenkovi od životnog značaja za ukrajinske snage i da će probiti rusku odbranu tokom letnje "kontraofanzive ukrajinske vojske" koja je te godine najavljivana.

Međutim, Ukrajina je, ubrzo nakon što je dobila "abramse" i suočila ih sa ruskom vojskom, prestala da ih koristi – nisu mogli protiv ruskih dronova, pokazali su se kao "previše ranjivi na bojnom polju" – kako su to preneli zapadni mediji.

Naime, u to vreme je već pet tenkova od 31, koliko ih je bilo na raspolaganju ukrajinskoj vojsci, već je bilo izgubljeno.

Ove teritorije idu Rusima, ovo će ostati u Ukrajini

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA