Najnovije

PROPAO STOLTENBERGOV PLAN! NATO bez dogovora o pružanju dugoročne pomoći Ukrajini

Članice NATO-a nisu uspele da se dogovore koliki će udeo svaka pojedinačno država imati u odobrenom paketu pomoći u iznosu od oko 40 milijardi evra.

Zemlje NATO-a nisu postigle dogovor o višegodišnjim obavezama u pružanju vojne pomoći Ukrajini, prenela je agencija DPA, pozivajući se na neimenovane izvore u delegacijama zapadnih država.

Kako su naveli, članice Alijanse su uspele da se dogovore samo o obezbeđivanju pomoći Kijevu od 40 milijardi evra do 2025. godine.

Agencija je navela da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doživeo neuspeh u svojim naporima da ubedi partnere da Ukrajini pruže dugoročnu vojnu podršku.

Članice NATO-a takođe nisu uspele da se dogovore koliki će udeo svaka pojedinačno država imati u odobrenom paketu pomoći u iznosu od oko 40 milijardi evra.

Stoltenberg se u početku nadao da će članice NATO-a postići dogovor o višegodišnjim finansijskim obavezama pre samita u Vašingtonu koji se održava od 9. do 11. jula.

Prethodno je generalni sekretar Alijanse predlagao stvaranje fonda vrednog 100 milijardi dolara, odnosno oko 94 milijarde evra, godišnje za dugoročnu pomoć Kijevu, ali ova inicijativa nije naišla na podršku zemalja NATO-a.

Iznos je smanjen na skoro 40 milijardi dolara, što je oko 37 milijardi evra. Prema Stoltenbergovim rečima, upravo to je iznos koji zemlje NATO-a godišnje troše na oružje za Kijev od početka sukoba.

Novi uspeh Rusa u Časovom Jaru: Oslobođeno naselje "Novi" (MAPA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA