Najnovije

Vučić: Primećena pojačana dejstva izviđačkih vazduhoplova – Albanci dizali "bajraktare"

Oprema i naoružanje Srbije se uvećavaju, kao i ubojna sredstva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vičić, nakon sednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije u kasarni "Banjica 2" u Beogradu.

"Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja pripadnika NATO-a na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku i do 4.534 pripadnika. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupama i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku imate i u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, da su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na toj teritoriji već na. teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske", rekao je Vučić dodajući da veruje da to ni na koji način neće biti upotrebljeno protiv Srba i Srbije.

Uočena su, kaže, pojačana dejstva vazduhoplova i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji, a bez prelaženja granice, i to iz svih smerova.

"Primetili smo podizanje albanskih bajraktara iz Đakovice sa namerom izviđanja pozicija Vojske Srbije", dodao je Vučić, navodeći da su uočeni i  švedsko-nemački avioni koji su radili snimke "ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije". Oni, međutim, prema Vučićevim rečima, prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na teritoriji centralne Srbije.

Moraće da se radi više i bolje na zaštiti bezbednosti Srbije, mora se povećati i broj ljudstva- ne sekretara i sekretarica, već onih koji nose puške, dodao je predsednik.

"Mnogo novca ulažemo, primanja vojnika su nikad veća i tražimo od njih najveći stepen  pripadnosti, morala za potencijalnu odbranu zemlje i potencijalno odvraćanje agresora. Želimo mir, ali moramo da imamo vojsku koja će biti dovoljno jaka da odvrati neprijatelja", podvukao je Vučić.

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori i nervozu Hrvatske nastalu povodom donošenja Rezolucije o Jasenovcu, Vučić poručuje da "kad god bi Srbija podigla glavu i kad god nije bila unižena i pristala da služi tuđim interesima nbiti da se samokažnjava i pristaje na fantazmagorične fantazme zbog tobožnje sopstvene zločinačke prošlosti i kad god bi predstavljala politički faktor koji nije beznačajan a njeni političari odbijali da se izvinjavaju što su nas ubijali, uvek bi se u regionu pravila koalicija."

LJudi iz Crne Gore tvrde da je rezolucija doneta pod pritiskom Beograda, rekao je i upitao predsednika i premijera Crne Gore da li ih je ikada pozvao da vrši pritisak i da li je njegova ideja bila donošenje Rezolucije, ili je to bio njihov plan da se "izvuku" posle glasanja za sramnu rezoluciju o Srebrenici. Zatražio je da o tome objasne i svojim Zapadnim prijateljima.

Srbija, kaže, "mora da bude krivac", i mora se reći da su Srbi "mali Rusi". A Srbi su, podvlači, slobodan narod koji ne želi da bude patrljak i da služi ni Rusima i Amerikancima niti bilo kome drugom.

Odgovarajući na pitanje da li je propust službi bezbednosti što je napadač na žandara ispred ambasade Izraela "izmakao" samo veče pre napada, Vučić je rekao da se analiziraju potencijalne greške koje do sada nisu uočene. Naše snage su, dodao je, uspele da obave posao u skladu sa zakonom i da neutrališu neprijatelja. 

Komentarišući pitanje eksploatacije litijuma u Srbiji, Vučić je naveo da je to "put u ogroman napredak".

"Moj posao je da vodim zemlju, narod u bolju budućnost, u to da imamo veće plate. Moramo da imamo dobru ekonomiju, da imamo fabrike...Ja ću da nastavim da svoj posao radim besplatno. Ja sam spreman da lideri tog protesta 'Ne davimo Jadar' i ja odemo na poligraf. Pa da vidimo jesu li oni ili ja primali pare. Meni je samo Srbija važna, a njima njihove zadnjice. U tome je razlika", zaključio je Vučić.

Ove teritorije idu Rusima, ovo će ostati u Ukrajini

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA