Najnovije

Dodik odgovorio Marfiju kontrapitanjem: Koliko su SAD uložile u rušenje Srpske?

Hibridni rat koji SAD vode protiv celog sveta nije zaobišao ni Republiku Srpsku, svuda su tražili svoje prilike da rovare i da se mešaju u unutrašnja pitanja suverenih zemalja, ukazao je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Gde je završio novac američkih građana koji je uložen u borbu protiv navodnog ruskog uticaja u BiH i koliko novca američkih građana je bačeno da bi se srušila Republika Srpska samo su neka od pitanja koja je danas Ambasadi SAD u Sarajevu i ambasadoru Majklu Marfiju postavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je na taj način reagovao upitan da za Srnu komentariše svakodnevna pisanija Majkla Marfija u kojima iznosi niz neistina o finansijskoj situaciju u Republici Srpskoj, njemu lično i njegovoj porodici, postavljajući nesuvislo pitanje: "Gde je novac?".

"U BiH im je to išlo lako, jer Bošnjaci sve vreme rade protiv Srpske i našli su u Americi svog saveznika i mesto gde će da vezuju konja, kako oni godinama rade", kaže Dodik.

Na Marfijevo pitanje "gde je novac", Dodik je rekao da će mu odgovoriti kontrapitanjima: "Gde je završio novac američkih građana koji je uložen u borbu protiv navodnog ruskog uticaja u BiH; koliko novca američkih građana je bačeno da bi srušila Republika Srpska; da li američki građani znaju da se njihov novac troši uzaludno i da veze Rusije i Republike Srpske nikada nisu bile bolje i jače i da američki ambasador na svakom koraku bruka njihovu zemlju?!"

"Amerika mora da objasni svojim građanima gde ide taj novac i kako se troši, ali i nama ovde, u Republici Srpskoj! Oni ne odustaju od mešanja u unutrašnje stvari, petljaju se i u izborni proces, pokušavajući da nametnu vlast u Srpskoj po svoj meri, ignorišući volju birača u Srpskoj. To mora sve da se razjasni i da se utvrdi gde je taj novac američkih građana i u čije je ruke otišao", naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da otvoreno i javno pita i traži javni odgovor: "Gde je taj novac i u koje svrhe je korišćen?".

"Tražimo da se obelodane podaci o svim doznačenim sredstvima i njihovoj nameni i da ih prestanu koristiti kao sredstvo za obračun s Republikom Srpskom! Amerika mora da objasni kome i kako se doznačuje novac i za šta se daju pare. Zašto im smeta UNA ili Alternativna televizija, a ne mediji koje su oni finansirali i finansiraju? I zašto Amerikanci uopšte finansiraju medije u BiH", upitao je Dodik.

On je poručio da novac koji daju neće dovesti do promene koju priželjkuju i zato svaki dan gledamo bezočnu i sramnu antisrpsku propagandu i napade na rukovodstvo Srpske posredstvom njihovih plaćeničkih sredstava informisanja.

"Isturili su svoje potrčke iz opozicije i sinhronizovano vrše napade, što preko njih, što preko svojih medija u Srpskoj. I šta su dobili, još veći otklon građana od aktuelne politike SAD", naveo je Dodik.

On je upitao i gde su milioni koji su doznačeni ne samo medijima koje su finansirali, već i raznim udruženjima i nevladinom sektoru.

"Čak 80 miliona je upumpano putem NVO sektora u svrhu antiruske propagande, a to su pokazali i izveštaji koje je objavio Stejt department pre dve godine. Pitanje je koliko su uopšte uložili sredstava od nastanka BiH kako bi na ovom prostoru ostvarili svoje ciljeve", naveo je predsednik Srpske.

Upitao je i zašto se toliko uznemirio američki ambasador kada je Republika Srpska rekla da će usvojiti zakon o nevladinim organizacijama.

"Čega se plaše? Mi samo želimo veću transparentnost. U čemu je problem? Mora se znati sve kako bi se onemogućila bilo kakva zloupotreba. Ne znam čemu panika i frustracija i zašto im to smeta? U svojim izveštajima navode da su finansirali istraživačko novinarstvo, promociju demokratije, korupcije, a doveli su nam najvećeg kriminalca koji ide i preti ljudima da rade ono što Amerika kaže ili će se obrušiti na njih", naveo je Dodik i istakao:

"Krstari po takozvanim 'nezavisnim medijima', koje finansiraju, i objašnjava kako to treba da izgleda objektivan medij, ali iz njihove vizure. Marfi da objašnjava nekome šta je objektivno novinarstvo, šta je demokratija i šta je pravo!? Isti onaj Marfi koji se poziva na izjave DŽejmsa O'Brajana, a ne na ono što kaže Dejton i Ustav BiH?!".

Dodik je upitao i da je demokratija i to što rade sa bankama u Republici Srpskoj, koje njihovi ljudi obilaze i prete im da ne sarađuju sa onima koji su na američkoj crnoj listi.

"I ne samo banke u Srpskoj, već američki službenici obilaze susedne i regionalne zemlje i traže da njihove banke ne sarađuju sa Vladom Republike Srpske. Danas imamo situaciju da nijedna banka u Srpskoj nije spremna da sarađuje sa nama iz straha, zbog pritiska i pretnji. Oni misle da je ovo divlji zapad i da mogu da rade šta hoće, da smo njihova kolonija. E, pa nismo i grdno su se prevarili", kaže Dodik i poručuje:

"Nismo se povukli i nećemo, jer znamo da smo u pravu i da se borimo za pravdu i dosledno poštovanje Dejtona. Nismo spremni na njihove 'pozitivne promene' koje uključuju razaranje Srpske. Finansirali su kampanju opozicije i obojene revolucije, a čujemo da su nove u najavi. Neki od takozvanih opozicionara u Srpskoj najavili su da ne mogu na izborima da dobiju, pa će krenuti silom. To se sve finansira parama američkih građana".

POTPUNO NEOČEKIVANO! Kijev zove Kinu, traže ili nude predlog?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA