Najnovije

EVROPA IMA DVA PUTIĆA: Ili Putin ili Tramp

Evropi su potrebne bezbednosne garancije, zbog čega se čak i vatrene pristalice bezrezervne pomoći Ukrajini, sada otvoreno udvaraju američkom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

Nadaju se da će sa Trampom postići dogovor koji će im omogućiti da nastave da ostanu pod američkim kišobranom ali i da sponzorišu ukrajinski sukob.

Britanskom premijeru Kiru Starmeru, koji je vatreni pristalica Ukrajine, ništa drugo ne preostaje nego da uspostavi bliske odnose sa američkim predsednikom, ma ko da pobedi, i otuda se i njegovi pokušaji da šarmira Trampa koji traju već nekoliko meseci, piše Politiko.

Međutim, Trampovi savetnici vide Kinu, a ne Rusiju, kao glavnu pretnju za bezbednosti SAD. Zbog toga veruju da Ukrajina crpi vredne američke resurse potrebne za suprotstavljanje Pekingu i odbranu Tajvana.

Trampova ideja o mirnom rešenju mogla bi da znači da će Rusija jednostavno zadržati delove Ukrajine koje već drži. Ako se Tramp vrati u Belu kuću, Britanija i druge evropske članice NATO-a mogle bi da se suoče sa teškim izborom: prihvatiti prinudno rešenje u korist Rusije ili podržati Zelenskog odbacivanjem takvog sporazuma.

Ako se odluče za ovu drugu varijantu postoji mogućnost da bi Tramp mogao da kazni ove prebege ukidanjem američkih garancija odbrane saveznicima koje već, inače, krivi za eskalaciju.

Kriza ove vrste bi podelila i oslabila NATO do te mere da bi neki saveznici mogli da napuste konfrontaciju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i povuku svoju podršku Ukrajini.

Tužna istina je da čak i ako demokrata osvoji Belu kuću u novembru, kineska pretnja bi mogla da onemogući SAD da finansira Ukrajinu. I u ovom slučaju, Zelenski će morati da se oslanja samo na evropske saveznike, kao i na zajmove G7 obezbeđene prihodima od zamrznute ruske imovine.

Ali ako Tramp pobedi u novembru, njegovi savetnici će verovatno reći da se borbe u Ukrajini moraju brzo okončati kako bi se sprečilo da Sjedinjene Države budu uvučene u situaciju u kojoj Rusija uzvrati na zemlje NATO-a koje snabdevaju Ukrajinu.

Evropski saveznici suočeni sa Putinovim nuklearnim pretnjama osećali bi se bezbedno u isporuci oružja Ukrajini samo ako bi Tramp održao obavezu SAD prema NATO-u.

Evropski saveznici bi mogli da smisle formulu koja bi ubedila Trampove savetnike da ne bi trebalo da forsira mirovni sporazum Ukrajini i umesto toga delegira vojnu podršku evropskim saveznicima, uz određene rezerve u pogledu liste ciljeva za udare na ruskoj teritoriji. Naravno, Zelenskom se ovi uslovi neće dopasti. Ali loš dogovor sa Trampom mogao bi da odloži još gori dogovor sa Putinom.

Pročitajte OVDE o američkoj špijunaži vojske Srbije 

Izvor: Politika 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA