Najnovije

NE MIRIŠE NA MIR: Objavljeno kojim raketama će biti naoružani lovci F-16 koje će dobiti Kijev

Sjedinjene Američke Države složile su se da desetine borbenih aviona F-16 koji se šalju u Ukrajinu naoružaju američkim raketama i drugim „naprednim oružjem“, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na američke zvaničnike.

U članku se navodi da Vašington želi da naoruža avione predate Kijevu raketama vazduh-zemlja AGM-88 „harm“, kompletima za navođenje bombi visoke preciznosti, raketama vazduh-vazduh AMRAAM i AIM-9Iks kao i bombama malogprečnika.

„SAD su pristale da naoružaju desetine lovaca F-16 koji se šalju u Ukrajinu američkim projektilima i drugim naprednim naoružanjem... Danska i Holandija se spremaju da pošalju Ukrajiniprve američke F-16 ovog leta, a zatim će još isporučitiBelgija i Norveška,ali je za sada izvor kritičnog naoružanja za avioneostao nepoznat“, ističe list.

List, međutim, navodi da će SAD ograničiti Kijevu upotrebu oružja kojima će biti opremljeni lovci F-16, za napade na teritoriju Rusije, kao i u slučaju sa drugim naoružanjem.

Kako se precizira, Kijevu će biti dozvoljeno da ga koristi na teritoriji Rusije samo „kao odgovor na napade sa druge strane granice“.
Takođe se dodaje i da bi evropske zemlje mogle da udruže svoja finansijska sredstva za kupovinu vazdušnog oružja od Sjedinjenih Američkih Država koje će biti poslato Ukrajini.

Holandija i Danska prve su pristale da Ukrajini isporuče lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti ove borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku. Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je da Hag očekuje da će prvi lovci F-16 biti poslati Kijevu ove godine, kao i da Holandija namerava da pošalje 12-18 takvih lovaca u centar za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je naveo da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što može dovesti do katastrofalnih posledica. Prema njegovim rečima, to što će se u Ukrajini pojaviti lovci F-16 sposobni da nose nuklearno oružje, Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi. Prema njegovim rečima, svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postaće legitimna meta za Rusiju, a SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, ne samo isporukama oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

OGLASIO SE UKRAJINSKI GENERAL! Ne možemo sprečiti napredovanje ruskih snaga

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA