Najnovije

NEŠTO OGROMNO: Još jedan američki strelac u Beogradu, šta se krije iza hapšenja Martina M?

A.M.M. (36), prema nezvaničnim saznanjima srpskih medija, pištolj je dobio u paketu koji mu je stigao poštom, a njegov slučaj priziva u sećanje događaj iz 2018. kada je bivši pripadnik elitnih američkih "Foka" uhapšen u štek-stanu na Novom Beogradu sa pištoljem sa izbrisanim registarskim brojem.

Srpska policija uhapsila je u centru Beograda američkog državljanina A.M.M. (36) kod kojeg je pronađen pištolj i okvir sa šest pripadajućih metaka. Ministar Ivica Dačić izjavio je za TV Pink nekoliko dana nakon hapšenja da je A.M.M. od početka godine nekoliko puta bio na našim prostorima, da je istraga o motivima u toku i da za sada nema informacija da mu je neko bio meta.

Pozivajući se na nezvanična saznanja iz istrage i pisanje srpskih portala, "Informer" je objavio da je Aleksandru Martinu M. pištolj stigao preko pošte, da je paket preuzeo u pošti u centru grada, kao i da je bio u srpskoj prestonici, a potom dva dana proveo na Kosovu i Metohiji nakon čega se ponovo vratio u Beograd gde je uhapšen.

U stanu koji je koristio, kako se dalje navodi, pronađene su hrvatske kune, brojne platne kartice, pištolj, municija i šuriken.

Dodaje se i da je Martin M. više puta hapšen u Majamiju, da je poreklom iz Hrvatske, kao i da se na društvenim mrežama predstavljao kao bodibilder, a da je na svom Instagram nalogu naveo da ima profil na jednom sajtu za odrasle.

Već iz šturih zvaničnih saopštenja policije, a pogotovu nakon nezvaničnih saznanja koja su objavili mediji, jasno je da se radi o bezbednosno interesantnoj osobi sa, po svemu sudeći, istorijom kršenja zakona.

Istraga tek treba da razjasni kako je Martin M. nabavio pištolj, da li je zaista poslat poštom i odakle, a u slučaju da se ispostavi da je paket stigao iz inostranstva to će otvoriti čitav niz novih pitanja. Od toga kako je pištolj prošao kontrolu i granice do toga da li je ta zemlja u nekakvom bezbednosnom aranžmanu sa Amerikom i da li je članica NATO.

Kako je uhapšeni, izgleda, od ranije poznat američkoj policiji, važno je pitanje i da li američka ambasada sarađuje s našim organima u razotkrivanju svih okolnosti ovog slučaja i da li deli informacije sa srpskom policijom.

Hapšenje naoružanog, bezbednosno interesantnog Amerikanca u Beogradu priziva u sećanje sličan slučaj kada je u januaru 2018. u stanu u srpskoj prestonici uhapšen bivši pripadnik elitne američke jedinice "Foke" Danijel Dejvid Korbet koji u Beogradu nije bio kao obični (avan)turista, već je obavljao zadatke iz sfere bezbednosti, kako je sam nedavno objasnio.  

Korbet je lišen slobode zajedno sa tri srpska državljana, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Amerikanac uhapšen u "štek-stanu" na Novom Beogradu, a da je kod njega pronađen pištolj sa izbrisanim registarskim brojem.

U sudskom postupku Korbet je 2019. prvo oslobođen optužbi za nedozvoljeno nošenje oružja, a zatim je naredne godine Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje na kojem se bivši pripadnik "Foka" nikada nije pojavio. Pandemija virusa korona došla je kao zgodan povod da ne prelazi granice SAD. Što verovatno svakako ne bi ni učinio.

Sam Korbet u nedavno emitovanom podkastu Majka Dropa negirao je da ima bilo kakve veze s pištoljem (očekivano), ali je priznao da je došao u Srbiju kao plaćenik (private contractor). I da je na pitanje srpske policije zbog čega je bivši pripadnik elitne američke mornaričke jedinice došao u "ušljivu Srbiju" odgovorio: "Koga je briga".

U najavi za svoju knjigu "Američki plaćenik" navodi da je u našoj zemlji bio kako bi pratio tok finansiranja terorista. Koliko god plemenito ili lažno zvučalo, svakako nije posao bivšeg američkog specijalca da za privatni račun ispituje tokove terorizma. Sa oružjem ili bez njega, već zbog same te činjenice u svakoj zemlji bi zbog toga reagovala policija i bezbednosne službe.

Korbet, poput Martina M, ima zanimljivu biografiju. Nakon što je završio profesionalnu karijeru kao pripadnik Tima 6, poznatijeg kod nas kao "Foke", radio je za privatnu vojnu kompaniju "Rejven militari", čiji je suvlasnik DŽej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. U vreme dolaska u Beograd, kako je pisao "Bazfid njuz" radio je za "Spir operejšns grup" koju, kako se opisuje u tom članku, "finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati za poslove ubistva islamskih političkih lidera i aktivista".

"Zamislite da vi nađete tipa iz Tima 6, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu", izjavio je u nedeljama nakon Korbetovog hapšenja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za Korbeta su srpski mediji pisali, pozivajući se na nezvanične izvore iz bezbednosnih krugova, da je u Srbiju došao sa zadatkom da likvidira visoko rangiranog političara i biznismena, možda i nekog visoko rangiranog stranog zvaničnika, kako bi izazvao haos u Srbiji.

U priči se i tada, kao i u ovoj nedavnoj, pominjalo Kosovo i Metohija: navodno je vlasnik kompanije za koju je radio Kolbert imao bliske veze sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a "Informer" je navodio da je sve bilo deo šire zavere destabilizacije Srbije u koju su bili uključeni "šiptarski ekstremisti i zapadne bezbednosne službe".

Uzgred, kad smo već kod zapadnih službi, srpski mediji nisu propuštali da pomenu, pišući o Timu 6 čiji je član Kolbert bio, da toliko često sarađuju sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA.

Utoliko važnije pitanje postaje i skorašnje hapšenje američkog državljanina, znajući da kod kavačkog klana sa Zvicerom na čelu postoji mogućnost da imaju neprijateljske namere prema visokim zvaničnicima Srbije.

Teško je poverovati da bi kavački klan postao toliko moćan da nije imao zaštitu crnogorskih službi bezbednosti, kao što ne deluje uverljivo da one nisu pod kontrolom zapadnih NATO službi, budući da je Crna Gora članica alijanse.

Uostalom, ne treba zaboraviti da je jedan od naslednika vođa kavačkog klana, Nikola Vušović DŽoni, uhapšen u Dominikanskoj republici i pušten vrlo brzo pod čudnim okolnostima, a "vi znate ko tamo jedini odluke donosi", kako je to rekao te 2021. Vučić. Ostalo je da sa velikom verovatnoćom pretpostavljamo da je reč o SAD.

Zemlji čiji je nekadašnji prvi sekretar ambasade u našoj zemlji, DŽon Dejvid Nejbor, bivši šef CIA za Balkan, uhapšen u martu 2002, dakle, nakon petooktobarskih promena, zajedno sa bivšim načelnikom Generalštaba Momčilom Perišićem pod optužbama za špijunažu u korist SAD. Jer osim "tokova novca terorista", razne pretorijance zanima i šta radi srpski Generalštab. Onako prijateljski.  

POTPUNO NEOČEKIVANO! Kijev zove Kinu, traže ili nude predlog?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA