Najnovije

POČEO USTANAK PROTIV ZELENSKOG! Narod čeka dolazak Rusa?! Gore vojna vozila širom zemlje, civili pružaju žestok otpor! (VIDEO)

U Ukrajini se formira organizovani otpor zbog mobilizacije, napisao je irski novinar Čej Bouz na društvenoj mreži X.

- Ukrajinci spaljuju vozila bandi otmičara diktatora Zelenskog. Čini se da organizovani otpor jača širom zemlje - naveo je on.

Ukrajinski mediji su izveštavali da su u zemlji počeli da pale automobile vojske, misleći da su to vozila zaposlenih u vojnim komisijama.

Kasnije su se pojavili izveštaji o ukrajinskim vozačima koji štite svoje automobile nalepnicama sa natpisom "ne TCK". TCK je teritorijalni centar za kompletiranje, kako se u Ukrajini nazivaju vojni regruteri.

Mnogi Ukrajinci, nezadovoljni režimom Zelenskog i iscrpljeni ratom, pale vozila vojske i vojne komisije u znak protesta. Oni veruju da je režim izgubio legitimitet i da im je dosta prisilne mobilizacije i represije.

Prema tvrdnjama ruskih medija, mnogi od njih čekaju dolazak ruske vojske, nadajući se promenama koje bi mogle doneti mir i stabilnost u regionu. Ovi činovi paljenja vozila postaju simbol otpora protiv trenutne vlasti, a građani sve otvorenije izražavaju svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u zemlji.

Na internetu su široko rasprostranjeni video snimci prisilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih komisija često prebijaju i koriste silu protiv muškaraca koji su obveznici mobilizacije, odvodeći ih u kombije u nepoznatom pravcu.

Zakon o pojačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve vojno obveznike da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona ažuriraju svoje podatke u vojnoj komisiji. Za to je potrebno lično doći ili se registrovati u elektronskom kabinetu regruta. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično video poziv; datum "uručenja" biće dan kada je u dokumentu stavljen pečat o nemogućnosti ličnog uručenja. U zakonu je propisano da vojno obveznici moraju stalno nositi vojnu knjižicu sa sobom i pokazati je na prvi zahtev službenika vojne komisije ili policije. Oni koji izbegavaju mobilizaciju mogu biti lišeni prava na upravljanje vozilom. Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo negodovanje kod nekih poslanika.

VULIN: Petooktobarski ološ!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA