Najnovije

AMERIČKA BEŽANIJA: Posle Zelenskog napuštaju još jednu zemlju

"Nakon antidemokratskih akcija gruzijske vlade, 23. maja, najavio sam sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između SAD i Gruzije. Kao rezultat, SAD obustavljaju pomoć u vrednosti od 95 miliona dolara", kazao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Sjedinjene Američke Države obustavljaju pomoć za Gruziju, pošto akcije njene vlade nisu u skladu sa težnjama da uđe u NATO, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken. 

"Nakon antidemokratskih akcija gruzijske vlade, 23. maja, najavio sam sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Država i Gruzije. Kao rezultat, SAD obustavljaju pomoć u vrednosti od 95 miliona dolara, koja je direktno usmerena na podršku Vladi Gruzije", rekao je Blinken, prenosi TASS.

"RIA Novosti" podsećaju da je sredinom maja pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O'Brajen rekao da bi Vašington mogao da uvede personalne sankcije rukovodstvu Gruzije, ukoliko usvojeni zakon o stranim agentima ne bude u skladu sa međunarodnim standardima.

O'Brajen je dodao i da Vašington, takođe, može obustaviti i finansijsku pomoć Gruziji, ukoliko tamošnje vlasti budu gledale na SAD kao na protivnika. 

Podsetimo, EU i SAD su kritikovale gruzijski zakon o stranim agentima, koji je stupio na snagu 3. juna. Usvajanje zakona izazvalo je proteste, a predsednica zemlje je uložila veto, koji je kasnije odbačen. Iz EU su poručili da usvajanje zakona o stranim agentima negativno utiče na ulazak Gruzije u EU. Ambasador EU u Gruziji je tim povodom rekao da je integracija Gruzije u Uniju iz tog razloga zaustavljena.

Pomenuti zakon o stranim agentima je trn u oku zapadnom svetu koji ga je nazvao "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine. Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji. 

Zakon predviđa registrovanje neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihod dolazi iz inostranstva, a naročito ako je veći od 20 odsto. Pored toga, sve organizacije koje "promovišu interese stranih snaga" moraju biti registrovane u državnom registru. U ovom slučaju, takve organizacije će morati da prikažu primljeni prihod i da popune deklaraciju, inače ih očekuje kazna od 25.000 larija.

PAKAO U KIJEVU! Jezivi snimak koji pokazuje sav raspad ukrajinske vojske (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA