Najnovije

Bivši američki obaveštajac: Vatrena podrška NATO-a Kijevu smatraće se objavom rata

Ako NATO odobri zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se ruskim raketama suprotstavlja sa teritorije zemalja Alijanse, to bi se moglo shvatiti kao objava rata u punom obimu, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter.

„Zelenski polazi od činjenice da NATO može da rasporedi u Poljskoj rakete ‘patriot’, koje mogu da obaraju ruske bojeve glave usmerene na ukrajinske vojne objekte kod Lavova… Ali Zelenski ne shvata da je to povod za rat“, rekao je Riter u intervjuu Deniju Hajfongu.

Prema njegovim rečima, uništavanje ruske tehnike od strane predstavnika NATO-a značiće potpuno stupanje Alijanse u sukob sa Rusijom.

„To je ruska vojna tehnika koja obavlja misiju osiguravanja nacionalne bezbednosti Rusije. NATO sada nije deo sukoba, ali bi mogao to postati, ako počne da obara ruske rakete“, zaključio je bivši obaveštajac.

Govoreći na samitu Evropske političke zajednice u Londonu u julu, Zelenski je ponovo pozvao zapadne saveznike da obaraju ruske rakete i bespilotne letelice u vazdušnom prostoru Ukrajine, kao što se radilo sa iranskim raketama i dronovima tokom nedavnog napada na Izrael.

Agencija Frans pres je, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, krajem juna pisala da Kijev podstiče evropske saveznike na stvaranje zone zabrane letova na zapadu Ukrajine razmeštanjem sistema protivvazdušne odbrane u Poljskoj i Rumuniji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg više puta je ponavljao da politika Alijanse ostaje nepromenjena i da ona neće biti direktno uključena u sukob. Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven rekao je da Ukrajina sama treba da bude odgovorna za operacije PVO i zaštitu neba, ne računajući na mešanje snaga trećih zemalja.

ZELENSKI CVILI I ZOVE RUSE: Rusi da dođu na samit radi preciznijeg dogovora

Izvor: Sputnik.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA