Najnovije

BLIZU SMO VELIKOG SUKOBA: Prvi avioni F-16 stigli u Ukrajinu

Prva partija američkih lovaca F-16 stigla je u Ukrajinu, javila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

„Prva isporuka lovaca F-16 od saveznika iz NATO-a stigla je u Ukrajinu... broj lovaca je mali“, navodi se u saopštenju agencije.

Agencija napominje da za sada nije poznato da li će ukrajinski piloti moći odmah da koriste F-16 koji su stigli u zemlju ili će proces potrajati još neko vreme.

Holandija i Danska prve su pristale da Ukrajini isporuče lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti ove borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku. Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je da Hag očekuje da će prvi lovci F-16 biti poslati Kijevu ove godine, kao i da Holandija namerava da pošalje 12-18 takvih lovaca u centar za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je naveo da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što može dovesti do katastrofalnih posledica. Rusija će činjenicu da Kijev poseduje lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje posmatrati kao pretnju od strane Zapada u nuklearnoj oblasti.

PAKAO U KIJEVU! Jezivi snimak koji pokazuje sav raspad ukrajinske vojske (VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA