Najnovije

DŽevad Galijašević: Marfijev zakon 1

Piše: DŽevad Galijašević

HEROIN U TEMELJIMA AMERIČKLE AMBASADE

„Poručite Izetbegoviću da će Bošnjaci ostati bez američke podrške, bez Visokog predstavnika i bez stranih sudija u ustavnom sudu, ako se budu ubrzano kretali prema Evropskoj Uniji. Uostalom, sprečiićemo pritisak na njega i suprugu i stopirati istragu o njegovoj ulozi u likvidacijama specijalne jedinice „Ševe“, ali, SDA mora raditi u Domu naroda i d‌jelovati u javnosti.“

Ovim rječima je, odlazeći američki ambasador Majkl Marfi, jasno stavio do znanja Predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću šta je to američka politika prema Bosni u Evropskoj Uniji i šta, on lično, i država koju predstavlja očekuje od njega i  njegove privatne, porodične stranke.

SAD I SDA - PROTIV EVROPSKOG PUTA BIH

Majkl Marfi je političko ogledalo u kome se ogledaju zločini njegove države i ratova koje je pokretala u svom dvorištu, kao i po Južnoj Americi, Evropi, Aziji i Africi, u cijelom proteklom vijeku – vijeku njene dominacije.

„On“ Marfi, je taj, Hitler iz našeg sokaka, koji kao proizvod korporativne i satanističke Amerike. nastupa sa mržnjom prema svemu što je hrišćansko i islamsko, svemu što je tradicionalno, rodoljubivo i časno. On mrzi Srbe upravo onoliko koliko mrzi i bosanske muslimane, ali javna mržnja prema Republici Srpskoj, garantuje mu podršku sarajevske političke žgadije i islamističke mafije. On je američki
ambasador koji već odlazi jer je njegov zamjenik Daglas DŽouns već imenovan, ali on, prije nego što ode, želi nanijeti BiH što veću štetu, koju niko, poslije njega neće moći popraviti. Zna se da slavni Marfijev zakon nije „njegov zakon“, i u tom zakonu, on je samo pojava mogućeg i neizbježnog - najgoreg zla..

Inače, poznati „Marfijev zakon“ je popularan silogizam koji označava kosmološku sudbinu i predodređenost izvjesnosti pojave baksuznog događaja u uzročnom nizu. Ključni iskaz tog zakona glasi: „Sve što može poći naopako, poći će na najgori mogući način“

Zakon je dobio ime po američkom majoru Edvardu Marfiju, inženjeru koji je radio na razvoju i testiranju sedišta za katapultiranje pilota i nema veze sa odlazećim američkim ambasadorom u BiH (Michael J. Murphy).

Američki ambasador Majkl Marfi je pravo ime zle kobi, onemoćalog i vrlo bijesnog, američkog poretka na izdisaju – Marfi je metafora novog sukoba u Bosni i Heregovini umjesto prihvatanja političkih i pravnih standarda, koje BiH treba usvojiti na evropskom putu. Marfi je ta Amerika koja je pošla loše i na najgori način. Na kraju mjeseca jula, dok još nije otišao, ponovo je napao na Republiku Srpsku i Dodika optužujući ih za ono što lično on sam radi, uz pomoć muslimanskih evet-efendija, poltrona i ucijenjenog neonaciste Šmita.

Prividno suprostavljen toj politici, Bakir Izetbegović, sa svojom strankom SDA, važnim saradnicima i suprugom Sebijom, jednako kao i sa svojim zbunjenim narodom i nakon svih poniženja koje je lično i porodično doživio od američke administracije, je podržao Marfijev pristup i sa SDA blokirao evropski put i program reformi. Američka ambasada je to prokomentarisala riječima: „To ne koristi BiH jer je pred nama vrijeme koje traži kompromise i dogovore među narodima“, a poslije toga, brutalno napali na Srbe, Republiku Srpsku i Milorada Dodika optužujući ih, da su oni krivi za sve i da uništavaju budućnost BiH... i tako dalje, tra-la-la...! Stranka zločinačke i izdajničke istorije, - SDA, svojim postupcima „ne koristi puno Bosni“, reći će Marfi a Srbi preko Dodika i Republike Srpske „čine neizmjernu štetu“, jer su se
uspjeli dogovoriti sa bošnjačkim vlastima u Sarajevu o reformi i Evropskom putu zemlje.

KO TO NAMJEŠTA ELMEDINU KONAKOVIĆU?

Ali nije samo Dodik kriv – većina američkih poslova vodi se konspirativno a pogotovo vezano za Elmedina Konakovića koji je prvo podržavan kada napada Srbe i pakuje Dodiku robiju na Sudu BiH, a zatim i javno diskvalifikovan tako što su Amerikanci, u vezi sa njim, pustili u javnost, neke dijelove mafijaških razgovora snimljenih putem Skaj aplikacije pa uvjerili javnost o značaju „super kartela Edina Gačanina“ te
vezama koje Konaković i njegova stranka imaju sa „Titom i Dinom“. A da imaju veze i da su formirali stranku novcem kokainske mafije, istina je. Konaković međutim nije dovoljno inteligentan da shvati da njegovo balansiranje između evropskog puta BiH, mržnje prema Srbiji i Republici Srpskoj i povremeni razgovorima i dogovorima sa Srbima i Hrvatima nije nikakva politika već hibridni rat i subverzivno d‌jelovanje prema vlastitoj državi. S jedne strane tu su megalomanski i besmisleni zahtijevi bošnjačke većine koje on ne može isporučiti zapjenušanom, ratničkom baliluku a sa druge strane mržnja prema dva konstitutivna naroda nikako ne može biti „probosanska“ već antibosanska i antievropska politika.

Opomena za Konakovića iz američkih službi je očekivana i ona je rezultat zajedničkog rada amerikanaca i terorističke službe AID, unutar OBA- Obavještajno bezbjednosne agencije, te naslijeđa Osmana Mehmeagića Osmice, kome se sudi u Sudu BiH upravo zbog zloupotrebe i privatizacije OBA. Sve činjenice, postaju očite nakon izjave vlasnika SDA Bakira Izetbegovića, koji je, povodom optužbi ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića na račun SDA zbog neusvajanja reformske agende, rekao slijedeće:

“o ozbiljnim političkim pitanjima, koja obuhvataju ustavno-pravna rješenja, može raspravljati sa stručnim, obrazovanim i ozbiljnim ljudima, a nikako sa osobom koja ima sumnjivo stečenu diplomu DIF-a, a pri tome se pretvara da zna “sve o svemu”.

Pričao je Bakir o mnogo čemu i zamjerio Konakoviću mnogo toga ali, ni jednog trenutka nije pomenuo vezu sa narko kartelom „Tito i Dino“, što u javnosti predstavlja strašnu optužbu i najveći udar na političku biografiju, moral i karakter samog Konakovića.

Umjesto toga, Izetbegović, mu spočitava „sumnjivu diplomu DIF-a“, što zvuči glupo i bezobrazno, kad se zna da je upravo Bakirova supruga Sebija imala sumnjivu diplomu, koju je Sud poništio i da je Bakirov najvažniji saradnik Osmica, agent 008 imao više takvih diploma koje je, takođe sud poništio. Bakir, inače ne govori o o toj temi, kao ni sam Konaković, jer su veze sa narko kartrelima uspostavljene kao zajednička
politika još u vrijeme dok su Konaković i saradnici, Aljoša Čampara i Denis Zvizdić, bili dio „Bakirov tima za Islam i drogu“. Tako je za Gačaninov kartel „Tito i Dino“ zadužen Bakirovv „mali od medija“ Avdo Avdić, tajni saradnik službe i samog Osmice, koji sve ono što je radila SDA, sa narko kartelima sada pripisuje Konakoviću. Da bi dokazao Konakovićevu krivicu, Avdić je, kao pravi „balkanski špijun“ doveo i dvije novinarke iz Crne Gore, pravio nemoguće konstrukcije Kavčana, Škaljaraca sa „Titom i Dinom“, i ubacio u sve to i samog Konakovića. Na kraju, strasti nakon ritualnog hapšenja najvažnijih rukovodilaca Federalnog MUP- a su se slegle i može se zaviriti u slavne „zapise sa Skaja“ pa primjetiti, da su svi snimljeni razgovori bili upravo u doba zajedničkog rada, pune i neograničene vlasti SDA, Bakira i Osmice. Svi događaji su se desili na vrhuncu te vlasti, kada je sve u državi bilo pod nadzorom Osmice i Bakira, i kad ništa nije moglo proći bez njih i mimo njih u zajednici, pa ovi razgovori, u načelu, površno istrgnuti iz konteksta, predstavljaju jadnu obavještajnu svinjariju. U tim i takvim
zapisima, razni kriminalci iz BiH, diskutuju o svemu – o ulici, politici, nebu i zemlji pa pominju i Josipa Broza Tita i Aliju Izetbegovića, ali to njih nije učinilo živim, niti članovima tzv. superkartela.

Riječ je o pokušaju da se, pričom o Edinu Gačaninu i političkoj zavjeri unutar nove vlasti u muslimanskom dijelu BiH, zaborave obavještajni podaci o vezama Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Zlatka Lagumdžije i Harisa Silajdžića sa najvećim heroinskim klanom u regionu, Nasera Keljmendija, objavljenim u reportaži pod naslovom „Naser Keljmendi: Gospodar balkanskog podzemlja“.

Svakako i da se konačno ukloni iz javnosti podatak, kako je saradnik Keljmendija, Almir Metović, sa svojom firmom „Metović d.o.o.“ potpisao pod-ugovor sa ogrankom istambulske „Cadel d.o.o“ i bio glavni izvođač radova na novoj američkoj ambasadi u Sarajevu, zahvaljujući podršci samog Majkla Marfija. Formalno, izvođač je isključio pod- izvođača ali tek dvije ned‌jelje prije svečane proslave otvorenja nove zgrade američke ambasade.

Tako su, na političkoj sceni,Bošnjaci, umjesto realne i prijetnje koju čini „heroin iz Turske“, Naser Keljmendi i Darku Šarić, dobili maglu o kokainu iz Južne Amerike i montiranu političku aferu kojom se pomaže stvarnim sarajevskim dilerima a njihova mafijaška struktura štiti i ometa istraga usmjeravanjem pažnje na drugu stranu. Konaković i Bakir su shvatili Marfijeve poruke, pognuli su glavu, pozvali Bošnjake da kleknu pred američkim božanstvom krenuli u napad na Republiku Srpsku i srpski narod, optužujući njih za sve ono što sami rade.. Bakir ruši Ustav i Dejtonski sporazum neskrivenim namjerama da kroz mehanizam koordinacije i evropske reforme izmjeni ustavnu strukturu zemlje, dok Konaković, juriša na specijalne veze Srbije i Republike Srpske, i ometa policijsku praksu međunarodne saradnje između policijskih agencija kao da je organizovani kriminal i regionalna bezbjednost nešto što je ograničeno državnim granicama. A upravo je saradnja bezbjednosnih agencija Bosne i Hercegovine sa američkim službama (DEA i FBI) i EUROPOL-om, pomogla da se kompletira slika direktne veze kriminalnih organizacija sa nosiocima ovlaštenja u BiH. Iako su ga amerikanci izveli na čistinu, sam Konaković, nije doveo u pitanje direktnu saradnju sa tim službama ali veze između policije Srbije i Republike Srpske – on, neće dopustiti.

HITAN APEL MSP SRBIJE: Ne putujte u Liban, ako ste tamo - napustite zemlju

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA