Najnovije

MAĐARSKA ULOŽILA VETO! Orban ponovo pomrsio konce Briselu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je naknadno objavio izjavu o izborima u Venecueli, ali u svoje ime, zbog veta koji je uložila Budimpešta.

Evropska unija nije uspela da zauzme jedinstven stav o izborima u Venecueli jer je Mađarska stavila veto na izjavu u kojoj je izražena zabrinutost zbog "nedostataka i nepravilnosti" u glasanju i pozvala na transparentnost.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na predsedničkim izborima 28. jula, nakon što je telo koje broji glasove saopštilo da ima oko 51 odsto glasova u odnosu na 44 odsto koliko ima njegov protivkandidat Edmundo Gonzales Urutiju.

Ipak, zemlje EU želele su u ponedeljak da usvoje zajedničku izjavu u kojoj su izrazile zabrinutost u vezi sa rezultatom, ali ih je sprečio stav Budimpešte, rekla su dva zvaničnika upoznata sa pregovorima, piše "Politiko".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je naknadno objavio izjavu, ali u svoje ime, u kojoj se kaže da verodostojni izveštaji domaćih i međunarodnih posmatrača ukazuju da su izbori bili poremećenim brojnim nedostacima i nepravilnostima.

Shvativši da Mađarska verovatno neće odustati od svog stava, Borelj je izjavu objavio lično, umesto da traži podršku od 27 zemalja članica EU.

"Podaci koje je Venecuelanska opozicija stavila na raspolaganje javnosti nude radikalno drugačiji rezultat od onog koji su objavile vlasti u zemlji", navodi se u Boreljovom saopštenju.

"Dok se zapisnici o glasanju ne objave i provere, rezultati izbora kakvi su objavljeni ne mogu se priznati", zaključuje.

Veto Mađarske naglašava fundamentalan nedostatak u spoljnoj politici EU prema kojem odluke, uključujući i potencijalne buduće sankcije Venecueli, moraju da budu jednoglasno dogovorene. To je navelo neko zemalja, poput Nemačke, da se zalažu za donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom.

NAJVEĆI NAPAD MOSKVE NA KIJEV OD POČETKA SVO! Na meti aerodrom, američko skladište, ukrajinske trupe

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA