Najnovije

Moskva: Kijev blokadom isporuka nafte ucenjuje Mađarsku i Slovačku

Ukrajina uz odobrenje zapadnih pokrovitelja ucenjuje Mađarsku i Slovačku tako što blokira isporuke ruske nafte cevovodom „Družba“, rekao je zamenik predstavnike ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasjin.

„Odluka režima Vladimira Zelenskog o prekidu transporta nafte u Mađarsku i Slovačku samo svedoči o neodgovornosti Kijeva i sklonosti za trivijalne ucene“, rekao je Nastasjin na brifingu za novinare.

S druge strane, u Briselu su za ruske medije rekli da je ova blokada u interesu Evropske komisije i da se time može objasniti pasivnost EK.
Podsetimo, i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je rekao da blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj nije izmišljeno u Kijevu, već u Briselu da bi se ucenjivale zemlje koje podržavaju mir.

„Prošlo je više od nedelju dana, a Evropska komisija ništa nije uradila. Postoje samo dve opcije. Evropska komisija je ili preslaba da natera državu-kandidata (Ukrajinu) da poštuje fundamentalne interese dveju zemalja-članica EU, ili cela ova stvar nije izmišljena u Kijevu, već u Briselu, i nije ukrajinska vlada, već Evropska komisija ta koja želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

U Kijevu navode da su spremni da reše pitanje tranzita ruske nafte u Slovačku ukoliko Bratislava pokrene mehanizam predviđen sporazumom o pristupanju u Evropsku uniju, izjavio je zamenik ministra energetike Ukrajine za digitalni razvoj, digitalnu transformaciju i digitalizaciju Roman Andarak.

Zbog ograničenja koje je Kijev uveo na tranzit nafte iz ruskog „Lukoila“, slovačka rafinerija „Slovnaft“, koja pripada mađarskoj grupi „MOL“, dobijaće 40 odsto manje nafte za preradu nego što je potrebno.

S tim u vezi, slovački premijer Robert Fico upozorio je da će rafinerija „Slovnaft“ prestati da isporučuje dizel gorivo Ukrajini ako kijevski režim ne uspostavi ponovo tranzit nafte iz Rusije.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka obezbedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine. Ova klauzula je izazvala aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda „Družba“, koji prolazi preko teritorije Ukrajine.

NAJVEĆI NAPAD MOSKVE NA KIJEV OD POČETKA SVO! Na meti aerodrom, američko skladište, ukrajinske trupe

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA