Najnovije

VELIKA POBEDA RUSIJE! Putinove trupe poništile kontraofanzivu Zelenskog!

Gubitak sela Urožajno i Staromajorsko u Donbasu predstavljao je udarac za Ukrajinu, posebno zbog uloženih napora u osvajanju ovih naseljenih mesta tokom kontraofanzive prošle godine, piše list "NJujork Tajms", pozivajući se na ukrajinske vojne izvore.

Urožajno i Staromajorsko nalaze se na granici Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike (DNR). Ukrajina je zauzela a sela tokom kontraofanzive leta prošle godine. Rusija je Staromajorsko je vratila 10. juna, dok je Urožajno vratila 14. jula.

"Gubitak ovih sela predstavljao je udarac za Ukrajinu, s obzirom na nedavna teritorijalna osvajanja Rusije na mnogim delovima fronta dužine 965 kilometara, kao i zbog napora ukrajinskih marinaca koji su ih teško osvojili tokom krvave kontraofanzive", piše list.
Kako navodi "NJujork Tajms", komanda je zahtevala od ukrajinskih vojnika da drže položaje do poslednjeg.

"Toliko toga je letelo naokolo da su ranjene mogli evakuisati samo noću. Došao je trenutak kada je držanje ljudi tamo, u Urožajnom, postalo besmisleno", navodi list reči ukrajinskog vojnika.
List napominje da se povlačenje iz naseljenog mesta za nekoliko sati pretvorilo u "očajničku borbu pod vatrom" bez mogućnosti evakuacije ubijenih i ranjenih. Kako piše list, pozivajući se na oficire ukrajinske 58. brigade, preživeli tokom povlačenja upućeni su u bolnice.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov uručio je državne nagrade vojnicima koji su se istakli prilikom oslobađanja Urožajnog i zahvalio im na hrabrosti.

HITAN APEL MSP SRBIJE: Ne putujte u Liban, ako ste tamo - napustite zemlju

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA