Najnovije

ZELENSKI SHVATIO DA BEZ RUSIJE NEMA KRAJA RATA: Putin na sledećem mirovnom samitu?

Ukoliko bi ostavile svoje razmirice po strani, Sjedinjene Države i Kina bi lako rešile rat u Ukrajini, dodao je Zelenski.

Vladimir Zelenski nije isključio mogućnost da predsednik Rusije Vladimir Putin bude pozvan na sledeći mirovni samit, a uz to veruje da bi SAD i Kina mogle da stave tačku na rat u Ukrajini.

Ipak, kako je rekao u intervjuu za "Blumberg", ako Rusija i Ukrajina uspeju da nađu način da sednu za pregovarački sto, on ne očekuje da će Putin učestvovati lično i "u bliskoj budućnosti" jer je ruski lider "previše uplašen da dođe".

Što se tiče uloge Sjedinjenih Država i Kine u okončanju rata u Ukrajini, smatra da bi to lako mogle da reše ukoliko bi svoje međusobne razlike ostavile po strani i radile zajedno.

Uveren je da Kina može da igra "ogromnu ulogu" u rešavanju sukoba, pošto Moskva veoma zavisi od svog izvoznog tržišta. Pozvao se na reči predsednika Finske Aleksandra Stuba, koji je rekao da je "Rusija sada toliko zavisna od Kine" i da bi "jedan telefonski poziv kineskog predsednika Si Đinpinga rešio krizu" u Ukrajini.

Upitan da li je pratio prvu predsedničku debatu u SAD između Donalda Trampa i DŽozefa Bajdena, rekao je da ga je ista zanimala samo u vezi s budućnošću Ukrajine.

"Ako bi pobedio Tramp, koji kaže da zna kako će završiti rat za dan, želim da budem spreman za to jer mi zavisimo od međunarodne pomoći i položaja SAD u svetu. Ako zna kako da odmah završi rat, treba da nam to kaže danas. Ukoliko postoji rizik za ukrajinsku nezavisnost, da ćemo izgubiti zemlju, želimo da budemo  spremni, želimo da znamo da li ćemo u novembru imati američku pomoć ili ćemo ostati sami", rekao je Zelenski za "Blumberg".

O pitanju prekida vatre, na kome se sve više insistira i koje je nedavno predložio i premijer Mađarske Viktor Orban, a Zelenski ga odbio, rekao je da s tim u vezi mora da postoji jasan plan da se ne bi desilo da npr. Rusija ne iskoristi zatišje kako bi pregrupisala snage na "ukrajinskoj teritoriji koju je okupirala a potom da ponovo krene u napad".

"Prekid vatre je važan element u svakom mirovnom planu, sada bi to dovelo samo do zamrznutog konflikta što će dati prednost suprotnoj strani", zaključio je Zelenski.

PUTIN: Nemoguće postići prekid vatre, ukoliko ne bude postignut...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA