Najnovije

BRISEL U ŠOKU! Orban sleteo u Moskvu, sastaje se s Putinom

Portparol premijera Mađarske je potvrdio da je mađarski lider doputovao u Rusiju i da će se sastati sa liderom Rusije Vladimirom Putinom.

Avion iz Mađarske upravo je sleteo na aerodrom Vnukovo u Moskvi, prema izveštajima portal "Flajtradar".

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Moskvu, gde planira da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je portparol premijera Bertalan Havaši.

Posetu mađarskog premijera nisu unapred najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o njegovoj poseti procurile u štampu.

Belgijski medij "Libre" tvrdi da Orban nije informisao druge članice Unije o nameri da poseti Rusiju, što, kako se dalje navodi, pokazuje da on "zanemaruje princip lojalne saradnje između 27 država (Unije)". 

Putin i Orban sastali su se i u oktobru prošle godine u Kini, kada su usput razgovarali u okviru inicijative "Pojas i put".

Putin je o mađarskom premijeru govorio kao o političaru koji, za razliku od drugih evropskih lidera, ima hrabrosti da brani interese svog naroda.

Poslednji put, Orban je u Moskvi bio u februaru 2022. godine.

Prethodno je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da mađarski premijer Viktor Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, a njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao bi se isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Orban je danas u intervjuu za Radio Košut rekao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da Budimpešta želi da napravi korake ka miru.

On je istakao da je njegov zadatak da pokaže koliko je daleko svaka strana spremna da ide, nakon čega lideri zemalja EU mogu da donesu odluku o narednim koracima kada se radi o Ukrajini.

Orban je 2. jula posetio Kijev, gde se sastao sa Zelenskim i predložio privremeni prekid vatre kako bi pripremio pregovore sa Rusijom. S tim u vezi, u evropskim medijima pojavile su se spekulacije da bi on mogao danas da poseti Moskvu.

Oglasilo se MSP o pisanju medija o poseti Gruška: Lažna vest i umišljajno sročena dezinformacija

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA