Najnovije

Novi NATO koridor - pretnja Rusiji, Srbiji i Republici Srpskoj

Okruživanje Srbije NATO snagama su poruka ili bolje reći indirektna pretnja Srbiji da odustane od svoje vojne neutralnosti ali i da ne razmišlja i nekom ujedinjenju sa RS, dok istovremeno znači i otvaranje NATO koridora preko Balkana za obračun sa Rusijom, kaže za Sputnjik profesor Srđan Perišić.

Albanija, Bugarska, Italija i Severna Makedonija uspostavljaju koridor vojne mobilnosti preko svojih teritorija kako bi ojačale odbrambene sposobnosti NATO, javlja bugarska novinska agencija BTA.

Opasnost za Rusiju, Srbiju i RS

Ova agencija navodi da je Vlada Bugarske u sredu odobrila stvaranje koridora vojne mobilnosti, u okviru inicijative koja uključuje ministarstva odbrane Albanije, Bugarske, Italije i Severne Makedonije, a koja je osmišljena za jačanje vojne logistike u okviru Panevropskog koridora VIII.

Univerzitetski profesor i geopolitički komentator dr Srđan Perišić kaže da ovaj NATO koridor, odnosno koridor Amerike koja zapravo stoji iza toga, ima najmanje dva cilja, a možda i više.

„Prva stvar je da je taj koridor koji ide iz Italije preko balkanskih zemalja u stvari desno krilo nastupa Amerike i NATO prema Rusiji. Desno takozvano jugoistočno krilo. Postoje još dva - centralni front prema Rusiji i severni pravac. Znači, NATO se prema Rusiji u ovom sukobu koji gledamo intenzivno priprema za neku narednu fazu sučeljavanja pa i rata sa Rusijom koristeći ova tri ključna pravca. Jedan je i ovaj koji ide preko Balkana,“ objašnjava Perišić.

Taj koridor je, kaže sagovornik Sputnjika, u stvari koridor protiv Rusije, kojim će se kretati i vojne snage, logistika, snabdevanje NATO trupa.
Koridor obuhvata i KiM

„Druga stvar koju ovde uočavamo jeste da taj koridor NATO pakta okružuje Srbiju čime vrši geopolitički pritisak na nju da se u skoroj budućnosti opredeli da postane članice NATO. To je drugi cilj formiranja ovog koridora - da Srbija odustane od svoje vojne neutralnosti koju je u svojim dokumentima jasno zapisala,“ ističe Perišić.

Prema njegovim rečima, ovaj cilj NATO pakta za nas je posebno interesantan, jer će se u tom koridoru naći i Albanija, što znači i takozvana država Kosovo.

„Oni tzv. Kosovo već duži niz godina spremaju da postane članica NATO. Međutim, i da se to ne desi, vojni kapaciteti, logistika i ljudstvo sa KiM, dakle Albanci, će i te kako učestvovati u tom NATO koridoru i prema Rusiji, ali i prema Srbiji kao deo pritiska. Drugim rečima, koridor će delovati kao pretnja prema Srbiji iako to niko neće javno reći, već će tvrditi da su to potrebe NATO snaga u navodnom obuzdavanju Rusije a u stvari je usmereno i ka Balkanu i državama koje nisu članice NATO među kojima je Srbija ali i BiH,“ napominje Perišić.

Na udaru i Deklaracija Svesrpskog sabora

Naš sagovornik podseća da BIH nije deo NATO samo zbog toga što se članstvu protivi Republika Srpska, što znači da to što preti Srbiji preti i RS.

„Tako da ovaj NATO koridor ima pretnje i prema RS zbog toga što se ona grčevito bori protiv učlanjena BiH u ovu vojnu organizaciju. I to efektivno već 14 godina. Ovde možemo izdvojiti i treći faktor koji posebno smeta NATO paktu a o kome se nije izjašnjavao javno, a to je da Alijansa želi da Srbi ne pokušavaju nikakvo ujedinjavanje apropo Deklaracije i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda,“ napominje Perišić.

Ta Deklaracija je, zaključuje naš sagovornik, u mnogim tačkama direktno suprotstavljena i NATO, i Americi i uopšte zapadnoj geopolitici i ideologijama, a između ostalog ima i svoje geopolitičke dimenzije što Zapadu bode oči.

Sve o "komarcu": Novi FPV dron kamikaza u upotrebi Vojske Srbije

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA