Najnovije

ORBAN: Evropi je potreban mir

Borba za mir je naš glavni zadatak kao predsedavajućeg EU, poručio je mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Evropi je potreban mir, naglasio je premijer i dodao da je potreban najkraći mogući put kako bi se taj mir postigao.
On je saopštio da je saznao mišljenje ruskog predsednika o izgledima za prekid vatre u Ukrajini.

„Hteo sam da čujem tri glavna mišljenja ruskog predsednika – šta on misli o mirovnim inicijativama, šta misli o prekidu vatre i mirovnim pregovorima, kojim redosledom bi to trebalo da se dogodi, kao i njegovo viđenje Evrope nakon rata“, rekao je Orban.

Prema rečima Orbana, Evropa ne može da se oseća bezbedno jer živi u „senci rata“ u Ukrajini, a sukob negativno utiče na ekonomiju.
„Mi u Evropi sada živimo u senci rata. To izaziva ogromne poteškoće u Evropi. Ne možemo da se osećamo bezbedno. Vidimo slike razaranja i stradanja. Ovaj rat je počeo da utiče na ekonomski rast i našu konkurentnost", objasnio je on.

Mađarski premijer je ocenio da su stavovi ruskih i kijevskih vlasti veoma različiti i da je potrebno mnogo učiniti u cilju postizanja mira.
„NJihove pozicije su veoma udaljene, potrebno je preduzeti mnogo koraka kako bi se približili okončanju rata“, konstatovao je on.
Pregovore sa ruskim liderom nazvao je otvorenim i iskrenim, a kako je rekao, nakon posete Kijevu i Moskvi nastaviće da ulaže napore usmerene na regulisanje ukrajinske krize.

„Načinili smo najvažniji korak, uspostavljeni su kontakti i nastaviću da radim u tom pravcu“, dodao je Orban.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da je Orban doputovao u radnu posetu Moskvi na inicijativu mađarske strane, kao i da je sastanak sa Putinom u Kremlju trajao skoro tri sata. Mađarski premijer je istakao da je njegova poseta deo „mirovne misije“.
Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev gde se sastao sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenskim.

Dodik: Spremni izlazimo na izbore i očekujemo pobedu

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA